Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 08.04.2023. 09:00

Uklanjanje prve serije mladih izdanaka i obrada tla u nasadima maline

Ukoliko ima mogućnosti za navodnjavanje izdanci za narednu godinu mogu se ostaviti i do kraja lipnja.

Foto: Depositphoto/thefutureis
  • 2.368
  • 151
  • 0

Obrada tla u malinjaku ima vrlo važnu ulogu jer se ovom agrotehničkom mjerom tlo održava u rastresitom stanju i biljke mogu lako usvojiti mineralna gnojiva koja se unesu, razbija se pokorica, zemljište je bolje opskrbljeno vodom i zrakon, što pogoduje boljem razvoju biljaka.

Prva proljetna obrada obavlja se, kako kaže stručna savjetnica Snežana Dragićević, obično u ožujku, poslije otapanja snjegova, prosušivanja tla i nakon rasipanja stajnjaka i umjetnih gnojiva i to međurednim kultiviranjem, a u redu okopavanjem. Ovom obradom se rasipana mineralna gnojiva i stajnjak unose na dubinu sedam do 10 cm.

"Međuredna obrada rotacijskin sitnilicama ima niz negativnih efekata i može doći do oštećenje korijenovog sustava maline, pojačavanje nepropusnog sloja tla ispod rada freze, pa se sve više primjenjuje prašenje zemljišta", kaže savjetodavka i dodaje da radni dijelovi stroja rastresuju zemljište na sigurnoj dubini, uz istovremeno uništavanje korova.

Druga i treća obrada

Druga obrada, izvodi se sredinom travnja, u početku intenzivnijeg izbijanja i razvoja mladih izdanaka i rodnih grančica i to što pliće.

"Treću međurednu obradu trebalo bi obaviti početkom ili do sredine svibnja, pred cvjetanje. Ova operacija podrazumijeva tarupiranje ili košenje, dok u rednoj obradi kopanje ili plijevljenje. Tada se mogu uklanjati i prve serije mladih izdanaka i obaviti prihranjivanje. Redovno uklanjanje prevremenih izdanaka maline doprinosi povećanju prinosa i osigurava urod dobre kvalitete", kaže i dodaje da se izdanci uklanjaju mehanički i oni ne trebaju prerasti visinu 10 do 15 centimetara.

Redovno uklanjanje prevremenih izdanaka doprinosi povećanju prinosa (Foto: Sanja Dovečer)

"Ukoliko su prerasli tu visinu dolazi do odrvenjavanja bazalnog dijela a samim tim i težeg uklanjanja, obično tada ostaje "patrljak" koji može biti zaražen bolestima, a osim toga iz pupoljaka koji ostanu na bazalnom dijelu mogu se razviti kržljavi izdanci koji ne osiguravaju dobar rod u narednoj godini", napominje.

Uklanjanje izdanaka - sve do 10 dana pre berbe

Ukoliko ima mogućnosti za navodnjavanje izdanci za narednu godinu mogu se ostaviti i do kraja lipnja. Oni, kako kaže, tijekom berbe imaju 10 do 15 cm i ne smetaju, do kraja vegetacije imaju dobar porast i najčešće od 20 do 25 dobro razvijenih pupoljaka. Zajedno s uklanjanjem prve serije mladih izdanaka uklanjaju se i izbojci (rodne grančice) na visinu od 30 do 40 centimetara od površine zemlje na rodnom izdanku. Na taj način osigurava se dobar rast i razvoj biljaka za narednu godinu, lakša berba, bolja osvjetljenost, veća cirkulacija zraka.

"Sljedeću međurednu obradu preporučljivo je izvoditi po završenoj berbi, krajem srpnja ili početkom kolovoza, i to nakon uklanjanja starih izdanaka koji su donijeli rod, odnosno djelomičnog prorijeđivanja novih izdanaka, čime bi se ovakvi mladi izdanci bolje pripremili za narednu vegetaciju", kaže.

Podsjetimo, uklanjanje novih izdanaka primjenom kemijskih preparata se kombinira sa suzbijanjem korovskih biljaka. Tada se koriste kontaktni neselektivni herbicidi koji osim korova mogu uništiti i mlade izdanke maline. S herbicidima treba pažljivo postupati da se ne oštete rodne grančice. U nasadima maline koji su posađeni ove godine novi izdanci se ne uklanjaju. 


Tagovi

Malinjak Snežana Dragićević Međuredna obrada Uklanjanje izdanaka Izbojci Neselektivni herbicidi


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

SVIM MASLINARSKAMA I MASLINARIMA – Čestitam Svjetski dan masline! Ove godine (26. studenoga) posvećen je ženama u maslinarstvu. S pravom. Napokon, prvu maslinu je i posadila žena – Božica Atena. Udarivši kopljem u stijenu učinila je da iz z... Više [+]