Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neretvanska mladež
  • 25.07.2020. 10:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Udruga "Neretvanska mladež" zatražila hitnu izradu Pravilnika o mandarinama

S obzirom na poteškoće koje se događaju za vrijeme berbe i otkupa mandarina, ovim putem želimo inicirati izradu Pravilnika kojim bi se trebali odrediti svi parametri na osnovu kojih bi se određivala kvaliteta i cijena, kaže čelnik udruge Željko Bjeeliš.

Foto: Depositphotos/xbrchx
  • 135
  • 11
  • 0

Izradu Pravilnika o mandarinama zatražila je Udruga proizvođača agruma i povrća "Neretvanska mladež" od Ministarstva poljoprivrede, Državnog inspektorata i Hrvatske poljoprivredne komore.

"S obzirom na poteškoće i sve ostale radnje koje se događaju za vrijeme berbe i otkupa mandarina, ovim putem želimo inicirati izradu Pravilnika. Njime bi se trebali odrediti svi potrebni parametri na osnovu kojih bi se određivala kvaliteta i cijena proizvoda. 

Kako do berbe ima dovoljno vremena, molimo vas da pokrenete postupak“, naglašava u dopisu poslanom na navedene adrese predsjednik Udruge, mr.sc. Željko Bjeliš.

Podsjećamo, Neretvanska mladež je još prošle godine zatražila Pravilnik te također doradu Programa potpore za mandarine koji je po njima bio loš i manjkav, a u čijoj izradi je djelomično sudjelovao tek jedan predstavnik mandarine, a nisu bili uključeni ni predstavnici lokalne i regionalne samouprave, pročelnici resornih odjela i drugi.

Neretvanska mladež: Program potpore za mandarine je manjkav i loš, tražimo doradu

"Smatramo potrebnim pristupiti izradi kratkoročnog i dugoročnog plana i strategije ekonomski održive proizvodnje mandarine, s dugoročnim mjerama, koje će omogućiti proizvođačima dostojan život, te rast i razvoj cjelokupne zajednice", zaključio je tad Bjeliš.

Ministarstvo poljoprivrede je, naime, lani pripremilo Program potpore za proizvođače mandarina za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna s ciljim poboljšanja ukupnih rezultata i održivosti proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe te kako bi potaknuli provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana, što uzrokuju dodatne troškove u proizvodnji.

Akcijskim planom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve za razdoblje od 2018. do 2021. godine, pak, određuje se način sustavne provedbe fitosanitarnih mjera za suzbijanje Sredozemne voćne muhe s ciljem iskorjenjivanja ovoga štetnika.


Tagovi

Neretvanska mladež Udruga Mandarine Pravilnik Program potrpore


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo