Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba mandarina
  • 03.11.2022. 14:15

Ubrat ćemo znatno manje mandarina - po stablu prosječno tek 10-ak kilograma?

Proizvođači zbog nastale situacije traže izmjenu pravilnika o proizvodno-vezanim potporama.

Foto: Josip Jelavić
  • 774
  • 70
  • 0

Ukupan urod mandarina u ovoj će godini biti puno manji od očekivanog. 

Iako se računalo da bi mogao biti 35.000 tona, prema dosadašnjoj berbi i razgovoru s proizvođačima, iznosit će 20.000-25.000 tona, kažu iz Udruge proizvođača Neretvanska mladež.

S obzirom da je u uzgoju oko 2,5 milijuna stabala na površini od 2.000 do 2.200 ha, to, računaju, znači da je prosječno tek 10-tak kilograma po stablu.

Razlog zašto ova voćka posljednih godina ne može ispuniti ni pola proizvodnog potencijala vide u posljedicama zime 2017. godine kada je dobar dio nasada pretrpio teška oštećenja, vidljiva i danas. Odmogla je i ova vegetacijska godina koju obilježava iznimno dug suhi period koji je krenuo u ožujku kada je uočeno kašnjenje u cvatnji u odnosu na pravovremeno navodnjavane voćnjake, a traje i danas. 

Na pomolu rješenje navodnjavanja poljoprivrednih površina u dolini Neretve?

"Posljedice za sljedeću vegetacijsku godinu, tek možemo nagađati", kaže ispred Udruge predsjednik Željko Bjeliš. 

S obzirom na navedeno, poslali su zamolbu ministrici poljoprivrede da pokrene postupak izmjene Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2022. godinu, u dijelu koji se odnosi na Proizvodno-vezanu potporu za voće (minimalno proizvedene i isporučene količine voća). 

Predlažu da se odredba za mandarinu u potpunosti ukloni kao uvjet ili smanji sa sadašnjih 25 tona na 10 tona po hektaru.

Podsjetimo, Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine objavilo predložene izmjene uvjeta prihvatljivosti za postojeće proizvodno vezane potpore (PVP) iz Programa izravnih plaćanja i Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi. 

Voće i povrće: Koliki urod morate ostvariti da bi dobili proizvodno vezanu potporu?

Objavljeno je naišlo na veliki otpor proizvođača koji su ukazivali da su propisani minimalni urodi u tonama po hektaru za voće i povrće nerealni. 

Inače, berba mandarina se bliži kraju (na 70 posto je), a cijena na otkupima za prvu klasu iznosi 3 kn te za drugu 1,50-1,70 kn za kilogram. Smanjila se i cijena rada pa dnevnica sada iznosi oko 250 kuna. 


Povezana biljna vrsta

Mandarina

Mandarina

Sinonim: Mandarinka, mandarin, narančin | Engleski naziv: Tangerine | Latinski naziv: Citrus reticulata

Mandarina se ubraja među najotpornije agrume pre­ma hladnoći. Zbog toga se ona može komercijalno, bez većeg rizika, uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije te je postala... Više [+]

Tagovi

Mandarina Berba mandarina PVP Manji urod


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).