Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabučni savijač
  • 11.07.2020. 16:30

U tijeku je piljenje ličinki druge generacije jabučnog savijača, što činiti

Jabučni savijač (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima od svih štetnih kukaca. Voćari koji uzgajaju krušku također imaju probleme s ovim štetnikom.

Foto: Bojan Kecman
  • 345
  • 19
  • 0

Jabučni savijač (lat. Cydia pomonela) najteži je protivnik proizvođačima od svih štetnih kukaca. Voćari koji uzgajaju krušku također imaju probleme s ovim štetnikom. Oni koji ne žele štititi svoja stabla insekticidima nemaju veliki izbor sredstava. Jedna od rijetkih su Granupom (virus koji djeluje na probavni trakt gusjenice savijača), sredstva s aktivnom tvari azadiraktin, dobivena od Neem biljke iz Indije i fermentirani ekstrakt češnjaka i crvenog luka.

Nemojte se iznenaditi ako sredstva na bazi azadiraktina svako malo imaju drugo ime, važno je obratiti pažnju na prisutnost aktivne tvari azadiraktin koja sprječava hranjenje ličinke savijača. Pomaže i pelin, kopriva koja odstoji dva, tri mjeseca ili ocat (9 % ili 11% alkohola).

Pomažu začini i mlijeko

U suzbijanju ovog štetnika možete koristiti i čili papričice, ljuti mljeveni biber i papriku, rasol. Dovoljno je po 200 grama ovih namirnica na 100 litara vode. Ove namirnice djeluju protiv gusjenica jer im nagrizaju mekanu površinu tijela. Zaštita nije zajamčena jer treba pogoditi vrijeme prskanja, tj. kada su jaja crna, pred samo piljenje. Začini se mogu kombinirati s koprivom i pelinom.

dc
Tek položeno jaje savijača na listu kruške

Primijećeno je i da domaće, nekuhano mlijeko djeluje na savijača. Tvari u mlijeku teške su za probavni trakt gusjenice i upotreba mlijeka u omjeru s vodom 1:10 ili miješanje mlijeka s gore navedenim sredstvima, može jamčiti popriličnu dobru zaštitu od savijača. Također bi trebalo tretirati pred samo piljenje gusjenica.

Koristite feromonske klopke

Leptir savijača pojavljuje se već u drugoj polovici travnja i borba protiv njega traje do berbe. Imago je sivo crne boje i kada se u feromonskim klopkama, kojih je dovoljan jedan par za jedan hektar, ulovi šest do 15 leptira tjedno potrebno je obaviti suzbijanje. Jedan feromon traje 4-6 tjedana. Let imaga traje dugo i može doći do preklapanja generacija ako su izuzetno visoke dnevne temperature.

cd
Dovoljan je jedan par feromonskih klopki na jedan hektar nasada

Velika šteta u nasadima

Štetu posebice pravi druga i treća generacija i može oštetiti i do 90% plodova. Zato je važno da se tretmani obave u prvoj polovici srpnja i kolovoza, a često i u rujnu jer berba jabuka traje do druge polovice listopada. Gusjenica izaziva crvljivost plodova, ubušuje se u plod, grize meso, bušeći kanale, a izlučevine izbacuje van.


Tagovi

Jabučni savijač Neem biljka Neem ulje Azadiraktin Ozoneem trishul Ocat Domaće mlijeko


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]