Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba voćaka
  • 27.04.2021. 13:30

U starijim nasadima šljiva oslobodite unutrašnjost krošnje - pomladit ćete ih

Rezidbu debljih grana obavljajte ručnim ili motornim pilama u koje, umjesto strojnog, sipate jestivo ulje. Tako neće doći do sušenja na mjestu reza.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.792
  • 390
  • 0

Obnavljanje prije svega starijih stabala, zahtjevan je posao koji traži ne samo znanje, već i upotrebu velikih voćarskih škara, ručne i motorne pile.

Nasadi šljiva na kojima duže vremensko razdoblje nije odrađena rezidba, koja su zarasla u šiblje, oko kojih rastu izdanci iz adventivnog korijenja i na čijim granama su gljive, mahovine i lišajevi, moraju se pažljivo orezati.

Unutrašnjost krošnje mora biti čista

Prva misao koja vam mora biti na pameti je da oslobodite unutrašnjost krošnje. Šljiva se uzgaja u obliku vitkog vretena, vaze i piramidalne krošnje. Međutim, voćke koje dugo nisu pomlađivane rastu divlje i zato se prvo oslobađaju viška grana, odnosno, uklanjanju se vodopije koje rastu u unutrašnjost. Ako su stare nekoliko godina, one će na sebi imati i plodova, ali na uštrb ostalih dijelova krošnje.

Uz to, neće biti dovoljno svjetlosti i doći će do slabijeg formiranja cvjetova i plodova na ostalim granama. Kada se oslobodimo na primjer tri debele vodopije, plodovi koji će se formirati na ostalim granama, bit će krupniji.

Voće koje nije duže vrijeme pomlađivano, raste divlje

Sve grane orezati do osnove

Također, nemojte zaboraviti da su šljive na našim područjima cijepljene na podlogu mirobalana (džanarika) i da, ako nema rezidbe, rastu u visinu i širinu, s dosta granja. Zato, nemojte štedjeti stabla, već režite sve grane koje zasjenjuju unutrašnjost krošnje. Ostavite rod na onim kraćim, bočnim i na grančicama. Nikako ne ostavljajte patrljke. Točnije, sve se režu do osnove, bilo da su deblje i starije ili da su mlađe i tanje. Vremenom može doći do sušenja patrljka i cijelog stabla.

Isto tako, režu se grane koje se preklapaju s onima na stablima iz susjednih redova kako bi se stvorio prolaz za mehanizaciju, odnosno, atomizer prilikom tretmana sredstvima za zaštitu ili prihranu. Svi debeli i tanji izdanci koji rastu iz zemlje i oko stabla, uklanjaju se do osnove. Ova bi se aktivnost trebala ponoviti i tijekom ljeta jer će doći do naglog rasta onih novih, naročito ako bude kišno proljeće i ljeto. I ljetna rezidba ostatka stabla obavezna je mjera jer ukoliko izostane, na mjestu rezova doći će do rasta velikog broja mladih izboja od kojih se većina uklanja tijekom ljetnih mjeseci kako ne bi na kraju godine dobili skoro istu situaciju, odnosno, mnogo vodopija koje rastu u unutrašnjost. I u tom slučaju došlo bi do slabije diferencijacije roda za narednu sezonu jer vodopije uzimaju mnogo hranjiva.

Premazati vapnom protiv lišajeva

Tijekom zime i rano u proljeće sastružite četkom lišajeve i mahovinu s grana i debla ili ih tretirajte vapnom koje jedino pomaže u takvim situacijama. Oni jesu pokazatelji čiste životne sredine, međutim uzimaju hranjiva stablu i na kraju dovode do njegovog sušenja. Kraće grane, deblje ili tanje, suše se na deblu i to vrlo ružno izgleda kada se gleda, a dovest će, vremenom i do njegova cjelokupnog sušenja. Pokazatelj toga su gljive koje se formiraju na suhim granama, a one ukazuju i na to da su drvo zahvatile bolesti, najčešće od strane bakterija iz roda Pseudomonas sp.

Mahovine i lišajevi ukazuju na potencijalni problem

Jestivo umjesto strojnog ulja

Rezidbu debljih grana obavljajte ručnim ili motornim pilama u koje, umjesto strojnog, sipate jestivo ulje. Tako neće doći do sušenja na mjestu reza jer jestivo ulje ne zagađuje unutrašnjost debla. Ipak, za svaki slučaj jače rezove premažite voćarskim voskom, vapnom ili bakrom.

Kako ste obnovili stara stabla šljiva, na sličan način, možete orezati i obnoviti starije nasade jabuka i krušaka.


Tagovi

Rezidba šljiva Obnavljanje starih stabala Formiranje cvjetova Sušenje stabla Lišajevi i mahovine Sušenje grana Jestivo ulje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo