Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Španjolsko voće
  • 23.07.2022. 15:00

U Španjolskoj prijete napuštanjem plantaža jagodičastog voća i obustavom sadnje novih

Vlada nije dozvolila upotrebu zaštitinih sredstava koja su dozvoljena u EU, a nije ponudila alternativna rješenja

Foto: Depositphoto/WHPics
  • 557
  • 91
  • 0

Španjolski uzgajivači voća prijete da će prestati uzgajati jagodičaste vrste zbog odbijanja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane da odobri upotrebu fitosanitarnih proizvoda potrebnih za dezinfekciju zemljišta koji se primjenjuju u drugim zemljama kao što su Portugal, Italija ili Grčka, navode u udruženju proizvođača i trgovaca jagodama Freshuelva.

Uputili pismo ministru poljoprivrede

Najviše su pogođeni uzgajivači u pokrajini Huelva i njihovih 11.000 hektara ovog voća, od čega je 7.000 pod jagodom. Njih 750 je potpisalo pismo upućeno ministru Luisu Planasu u kojem traže da se odobri upotreba sredstava koji jamče zdravlje i ekonomsku održivost njihovih plantaža. Ona su namijenjena za suzbijanje štetnika u zemljištu, a koriste se u državama Europske unije.

U pismu su podsjetili da je u ovoj proizvodnji zaposleno preko 100.000 radnika, samo u pokrajini Huelva. Nedostupnost efikasnih sredstava za zaštitu od zemljišnih štetnika, nematoda i za dezinfekciju djeluje ograničavajuće na ovaj sektor.

7.000 ha je pod jagodom (Foto: Depositphoto/Izf)

Vlada ne nudi alternative 

Žale se da Vlada ne nudi alternativne načine zaštite. Ovakva situacija je vrlo nepovoljna za uzgajivače koji gube utrku sa štetnicima i bolestima biljaka što čini njihovu proizvodnju financijski neefikasnom. Upozoreno je da mnogi uzgajivači razmišljaju napustiti svoje plantaže i obustaviti sadnju novih, ako Ministarstvo nastavi s praksom odbijanja usklađivanja propisa s EU i ne odobri korištenje fitosanitarnih sredstava.

Povećanje ostataka pesticida u europskom voću je drastično?

Traže da Ministarstvo procijeni situaciju i poduzme mjere za zaštitu interesa uzgajivača, jamči zdravstvenu i ekonomsku održivost proizvodnje i odobri upotrebu neophodnih sredstava.


Tagovi

Huelva Fitosanitarni proizvodi Jagodičasto voće Španjolske jagode Prosvjedno pismo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]