Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višak mandarina
  • 08.07.2016. 16:30

U Rusiju ne mogu, kamo ćemo s mandarinama?

Hrvatsko tržište može primiti samo oko 15.000 tona mandarina, a neretvanski proizvođači očekuju urod od 85.000 tona. Kamo s viškom?

Foto: Bentley pics/Bigstockphoto
  • 3.306
  • 165
  • 0

Neretvanski proizvođači mandarina ove godine očekuju rekordan urod. Prema najlošijem scenariju, na tržištu će se pojaviti 85.000 tona, odnosno 15.000 tona više nego rekordne 2013. godine, a prema optimističnoj prognozi, ubrat će se čak 95.000 tona neretvanske mandarine, piše jutarnji.hr.

Hrvatsko tržište može primiti samo oko 15.000 tona pa se postavlja pitanje kamo s viškom mandarina? Naime, teško da će doći do otvaranja ruskog tržišta, koje je do uvođenja embarga Europske unije bilo sigurno tržište. Situaciju je, pišu, dodatno zakomplicirao loš odnos Rusije i Turske koja bi količinu mandarina koju je inače plasirala na rusko tržište (oko 130.000 tona), mogla plasirati na ostalo europsko tržište i dakako, ugroziti poziciju naših proizvođača. Ostaje tek za nadati se da će se popraviti odnosi dvaju zemalja.

Viškove ne rješava ni alternativna prodaja

Posljednjih godina, otkrivaju proizvođači, započelo se s direktnom prodajom na tržnicama u Hrvatskoj i Sloveniji i alternativnim načinima prodaje, no to ne rješava viškove. Drže i da se otkupljivači nisu dobro pozicionirali na zapadnoeuropskom tržištu jer se do uvođenja embarga sav urod mogao plasirati u Rusiju.

Imaju, dodaju, prilično pouzdane ugovore o plasmanu na češko i slovačko tržište, ali i u Veliku Britaniju. Dobar plasman očekuje se na tržištima Srbije i BiH jer neretvanske mandarine stižu već krajem rujna, a turske gotovo mjesec dana kasnije.

Foto: Bentley pics/Bigstockphoto


Tagovi

Mandarine Višak Ruski emberago Turska Neretvanski proizvođači


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?