Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 24.03.2021. 09:00

U proljeće se javljaju ličinke kruškinog cvjetara, otjerajte ih octom i začinima

Kruškin cvjetar može učiniti veliku štetu u nasadu ako se na vrijeme ne poduzmu mjere zaštite.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.208
  • 492
  • 0

Kruškin cvjetar (lat. Anthonomus pyri) ima samo jednu generaciju godišnje ali, uz kruškinu buhu i savijača, spada u jednog od najznačajnijih štetnika ove voćne vrste. Oštećenja uzrokuju ličinke žute boje s crnom glavom, koje se razvijaju i hrane u cvjetnom pupoljku.

Uništavaju cijeli pupoljak, zajedno s tučkom i prašnicima zbog čega ne dolazi do njegovog otvaranja i razvoja. Imago je veličine od pet do sedam milimetara, smeđe boje, sa svijetlom prugom preko tijela. Na vrhu tijela nalazi se rilce pomoću kojeg polažu jaja u pupoljak i to obično u jesen.  

Njihovo polaganje uočljivo je u vidu crne točkice. U proljeće dolazi do razvoja u ličinke i uništavanja pupoljaka što se prvo primijeti kao mala kap vode na crnoj točkici u njemu, a kasnije i prilikom cvjetanja voćaka, kada su pojedini plodići razvijeni, a neki crni, odnosno, uništeni.

Tretman insekticidom koji djeluje i isparavanjem

Iako mnogi navode da bi cvjetara trebalo suzbijati dva puta tijekom godine, u proljeće i jesen, dovoljno je samo jedno tretiranje protiv imaga, odnosno na jesen, kako bi se spriječilo polaganje jaja. Dovoljno je da se primijene ulja poput Modrog, Plavog, Bijelog ili Crvenog ili neki insekticid, najbolje na bazi piretroida koji će ujedno smanjiti i prisutnost jaja kruškine buhe.

Jedan je od najznačajnijih štetnika kruške

Ako se tretiranje ne obavi na vrijeme i na proljeće primijete ulazne rupice na pupoljku, dovoljna je manja doza odgovarajućeg insekticida, najbolje nekog koji djeluje i isparavanjem, da bi se potpuno uništile prisutne ličinke u njegovoj unutrašnjosti.

Proizvođači koji se nalaze u sustavu ekološke proizvodnje, osim kemijskih preparata koji su registrirani za ovaj način uzgoja, mogu koristiti ocat sa devet ili 11 postotnim alkoholom, u dozi od pet litara na 400l vode, uz dodatak začina. To može biti čili paprika, ljuta mljevena paprika ili mljeveni biber, češnjak i crveni luk, rasol i otopina pelina. Isto mogu učiniti i u proljeće, ako se pojave rupice na pupoljcima krušaka.


Tagovi

Kruškin cvjetar Štetnici kruške Uništavaju pupoljak Kruškina buha Modro ulje Insekticidi Otopina pelina


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]