Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kruške
  • 20.04.2020. 16:30

Suzbijte kruškinu buhu bez insekticida - octom, sodom, glinom

Upotrebom insekticida uništavaju se i korisni kukci, a kruškina buha brže se oporavlja i ponovo napada voćke. Zato, ako vidite bubamaru i zlatooku u voćnjaku, nemojte tretirati kruške. Ostavite im prostor da obave vaš posao.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.892
  • 147
  • 0

Mnogi voćari su obavili tretman u nasadima u veljači i ožujku s preparatima na bazi bakra kao i s insekticidima protiv imaga kruškine buhe (Psylla sp.). Međutim, duži period visokih temperatura omogućio je i duže polaganje jaja pa se, nakon prolaska kratkotrajne hladnije fronte, očekuje napad ovog štetnika u vidu lučenja medne rose koja dovodi do prljanja plodova i njihove slabije kvalitete.

Umjesto abamektina - kaolinska glina

Proizvođačima koji se odluče na primjenu insekticida, nije preporučljivo da koriste one na bazi abamektina jer se, sudeći po izvješćima s terena, štetnik prilagodio na ovu aktivnu tvar koja se koristi godinama, često i prilikom zaštite stabla.

Protiv kruškine buhe dobra je i kaolinska glina

U posljednje vrijeme sve više su popularni organski preparati Fesil i King Bo, kao i najnoviji insekticid Delegate (a.m. spinetoram) i pouzdani Movento (a.m. spirotetramat) koji su naročito dobri za zaštitu od druge i treće generacije. Isto tako, mogu se primijeniti i sredstva na bazi piriproksifena, bifentrina i slično.

Slabiji napad buhe mogu očekivati poljoprivrednici koji su u veljači primijenili kaolinsku glinu, 40 - 60 kg po hektaru/1000 litara vode jer glina iritira krila imaga buhe prilikom polaganja jaja.

Pokušajte s octom i sodom bikarbonom

Ako potraje duže period velike vlage, ne bi trebalo biti problema u zaštiti jer ovaj štetni kukac ne voli kišu i niže temperature. Odgovaraju mu duži sunčani i sušni periodi što će, vjerojatno, biti slučaj u ovoj godini. Problem stvara i upotreba dušičnih gnojiva koja je neophodna kako bi voćke mogle iznijeti rod ali, s druge strane, rast mladica i listova pojačava napad buhe.

Oprezno s upotrebom dušičnih gnojiva

Postoji još načina, i to ekoloških, da se riješite štetnika. Radi se o tome da se za zaštitu koristi ocat i soda bikarbona. Kombinacija ove dvije supstance stvara sol koja, uz primjenu većih količina vode, isušuje mednu rosu kojom su obložene ličinke buhe i skida ih s površine lista i grana.

Dovoljno je kilogram sode bikarbone i 10 litara octa (što veći postotak alkohola tim bolje) na 1.500 l vode. Neki proizvođači koriste ovu metodu za drugu i treću generaciju buhe, ali može se koristiti i za ličinke prve generacije.

Bubamara i zlatooka

Drugi način je potpuna odsutnost primjene insekticida. Naime, primijećeno je da nije bilo većih šteta od buhe u voćnjacima bez obavljenih tretmana insekticidima. Posao su odradile bubamara (Coccinellidae) i zlatooka (Chrysoperla carnea) koje su prirodni predatori ličinki buha.

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne kukce

Upotrebom insekticida uništavaju se i korisni insekti, a kruškina buha brže se oporavlja i ponovo napada voćke. Zato, ako vidite bubamaru i zlatooku, nemojte tretirati kruške. Ostavite im prostor da obave vaš posao. Neće biti ni lisnih ušiju, a napad buhe sigurno će biti beznačajan, naročito na stablima na kojima je odrađena zimska rezidba.


Tagovi

Kruškina buha Primjena insekticida Organski preparati Ekološka rješenja Abamektin Kaolinska glina Zaštita kruške Korisni kukci


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]