Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje proizvođača
  • 24.08.2021. 11:00
  • Dubrovačko-neretvanska, Dolina Neretve

U planu: Uspostava logističke infrastrukture za sektor voća i povrća u narednih pet godina

Na radnom sastanku u Dubrovačko-neretvanskoj županiji raspravljano je o brojnim aktualnim pitanjima glede stanja na tržištu sektora voća, te predstojeće sezone berbe grožđa, mandarina i maslina

Foto: Bigstock/siculodoc
  • 154
  • 9
  • 0

"U razdoblju do 2026. planiramo provesti uspostavu logističke infrastrukture za jačanje proizvodno-tržišnog lanca u sektoru voća i povrća, a ukupan procijenjeni trošak investicije iznosi 616 milijuna kuna“, najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković prilikom posjeta Dubrovačko-neretvanske županije.

Smatra kako bi udruživanje proizvođača, poglavito malih OPG-ova koji svojim količinama i tehnologijom nisu konkurentni na tržištu, ubrzalo rješavanje problematike održivosti poljoprivredne proizvodnje i ravnopravnijeg nastupa na tržištu te vjeruje kako bismo prije došli do postizanja ekonomski isplative proizvodnje pojedinog proizvođača.

„Takva praksa je već zastupljena u brojnim zemljama EU te se pokazala vrlo uspješnom“, istaknula je Vučković na radnom sastanku s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, Hrvatske voćarske zajednice i Povjerenstva za mandarine Dubrovačko-neretvanske županije.

U razgovoru o aktualnim pitanjima dotaknuli su se, između ostalog, stanja na tržištu sektora voća, te predstojeće sezone berbe grožđa, mandarina i maslina, zatim provedbe Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kao i novosti u zakonodavstvu o biljnom zdravstvu te o mogućim prednostima udruživanja u proizvođačke organizacije.

Proizvođačima manadrina isplaćeno više od šest milijuna kuna

U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluju 22 priznate proizvođačke organizacije iz devet različitih sektora, a okupljaju preko 700 primarnih proizvođača. Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u 2020., u dolini Neretve uzgojem voća bavilo se 2.505 poljoprivrednih gospodarstava na površini od 2.036 ha, dok se na području Dubrovačke županije nalaze skladišni kapaciteti od 9.940 tona te se koriste za kratkotrajno skladištenje različitih vrsta voća i povrća.

U protekloj je godini proizvođačima mandarina iz ove županije zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih bolesti Covid-19 isplaćeno više od šest milijuna kuna, a dosad je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno ukupno 236 projekta s dodijeljenom potporom većom od 95 milijuna kuna, dok je kroz Program ruralnog razvoja ugovorena je potpora u vrijednosti od gotovo 309 milijuna kuna.


Tagovi

Radni sastanak Dolina Neretve Marija Vučković Udruživanje proizvođača Logistička infrastruktura


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]