• Noćnjak 2019
  • 24.03.2019. 12:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Neum

U Hrvatskoj stablo masline prosječno da 1 litru ulja?

U Hrvatskoj bilježimo 3.748.705 stabala maslina, a kada to podjelimo s ukupnom veličinom nasada dolazimo do broja od 217 stabala po hektaru.

Foto: Vedran Stapić
  • 808
  • 56
  • 0

Ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić na 21. Noćnjaku -  okupljanju maslinara koje se ovih dana odvija u Neumu (BiH) iznio je analizu tržišta maslinovog ulja u Republici Hrvatskoj.

Tržište maslinovog ulja u prošloj godini kaže da u RH pod maslinama imamo 17.331 hektara. Vodeća je Splitsko-dalmatinska županija s 29%, a slijedi ju Istarska po broju hektara.

Prošlu, 2018. godinu maslinari će pamtiti kao lošu

"Podaci govore kako je više od polovice malih proizvođača, koji imaju nasade ispod pola hekatra, a s druge strane imamo samo 212 proizvođača većih od 5 hektara maslinika. Kako bi te masline dale traženo i cijenjeno ulje, za to brine 180 uljara, registriranih prerađivača", rekao je Dugalić komentirajući prezentirane podatke.

Samodostatnost 50%

Gledano pokazatelje uvoza ulja, 2017. je prva godina kada bilježimo njegov pad, a istovremeno i rast izvoza našeg maslinovog ulja. Na našem tržištu najviše su zastupljeni proizvodi iz Italije i Španjolske dok su naša najveća izvozna tržišta ulja naših maslina redom po veličini: BiH, Slovenija, Austrija, Njemačka i dr.

Nacionalna samodostatnost kod ovih ulja je u padu i prema zadnjim podacima iz 2017. godine smo na 50% odnosa potrošnje i proizvodnje.

U Neumu najavljena izgradnja novih skladišnih i preradbenih kapaciteta

Masline se danas uzgajaju u 39 zemalja svijeta, a ispred nas na globalnom tržištu su druge mediteranske zemlje koje čine glavninu svjetske proizvodnje. Španjolska, Tunis, Italija, Maroko, Grčka samo su neke od njih.

U RH prosječno 9 kg ploda po stablu?

Prema zadnjim podacima Arkoda u Republici Hrvatskoj bilježimo točno 3.748.705 stabala maslina, a kada to podjelimo s ukupnom veličinom nasada dolazimo do broja od 217 stabala po hektaru.

Daljnja računica kaže da sektor maslinarstva rezultira prosječnim urodom od 2 tone po hektaru pa uzimajući u obzir prosječan broj stabala dolazimo do prinosa od 9 kilograma po stablu. Kada se u tu matematiku doda i prosječeni randman, možemo govoriti o jednoj litri ulja po stablu masline u RH, a na temelju zadnje obrađenih podataka HAPIH-a.

Do kraja godine i tržišni nadstandard?

Otkrio je ravnatelj HAPIH-a da se na zahtjev naših maslinara ide i prema kreiranju tržišnog nadstandarda koji će zaštitit i proizvođača i konzumenta, a gdje će se moći pratiti sljedivost i jamčiti sigurnost potrošaču. 

Na tome radi resorno ministarstvo, a kroz mjeru 3 očekuje se financiranje projekata koji su na tom tragu. "Tako ćemo domaćem proizvodu dati dodanu vrijednost", rekao je Krunoslav Dugalić prvi čovjek HAPIH-a.

Hrvati troše tek 1,5 litru maslinovog ulja po glavi stanovnika godišnje

Podsjetimo, radi se o novonastaloj agenciji koja je produkt spajanja tri sada već bivše. HCPHS (Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo) + HAH (Hrvatske agencije za hranu) + HPA (Hrvatske poljoprivredne agencije) = HAPIH (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu) koja ima sjedište u Osijeku, a djeluje na prostoru cijele lijepe naše.


Tagovi

Noćnjak 2019 Stabla maslina Broj Prosjek Krunoslav Dugalić


Autor

Vedran Stapić

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Vlasnik SLinka, bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kad nema snijega, veselim se inju :)