Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plasman jabuka
  • 09.04.2016. 09:30

U Dubaiu ipak završilo 38 tona naših jabuka

Za jabuke iz Požeške doline bili su zainteresirani Ujedinjeni Arapski Emirati, ali su bile prekrupne!

  • 509
  • 87
  • 0

38 tona, odnosno dva brodska tanka jabuka iz Požeške doline ipak je završilo u Dubaiu, no kako nam je rekao predsjednik Udruge voćara Požeško-slavonske županije "Šljivari" Robert Krnčević, posao iz snova nije se nastavio.

Plan bio pet tisuća tona godišnje

Naime, u travnju 2014. godine, gospodin Krnčević najavio je za da su jabuke iz Požeške doline zainteresirani Ujedinjeni Arapski Emirati. I bili su, došli vidjeti jabuke i plan je bio otkup jabuka po znatno višoj cijeni nego što je to u Hrvatskoj. Radilo se o plasmanu s 225 hektara s kojih bi se izvozilo oko pet tisuća tona godišnje, što je zahtijevalo nova ulaganja u nasade i hladnjače, a to se planiralo isfinancirati iz europskih fondova.

Posao iz snova

"Točno je da su bili kod nas i krenuli smo u posao, ali je on propao. Razlog je što njima ne odgovara kod nas najzastupljenija sorta - Idared. Oni traže žutu, zelenu ili crvenu jabuku. Uz to, ne odgovara im ni krupnoća ploda. Dok je po našim standardima, a i inače u Europi prva klasa jabuka između sedam i devet centimetara, oni traže jabuku veličine mandarine", kazao nam je predsjednik Krnčević.

Kilogram po tri kune

Kako je bilo najavljeno da će se jabuke koje će se plasirati u Ujedinjene Arapske Emirate plaćati po tri kune i to unaprijed, zanimalo nas je i jesu li plaćene i ove "neodgovarajuće" jabuke. "Da, plaćeno je odmah i to 2.40 kuna po kilogramu plus ambalaža", kaže Krnčević. Naime, tako željno dočekani kupci tražili su da jabuke budu posebno upakirane. Arapsko tržište je zahtjevno po pitanju ambalaže pa se o plastici i drvetu nije smjelo razmišljati, već su jabuke otputovale u kartonskim kutijama.


Tagovi

Jabuke Požeška dolina Udruga Šljivari Ujedinjeni Arapski Emirati


Autorica

Silva Videk

Više [+]

Novinarka s dvadesetogodišnjim iskustvom u Večernjem listu, s agronomskim obrazovanjem. Njezin moto je: Novinarstvo nije zanat već način života! :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!