• Turski lješnjak
  • 06.01.2020. 18:00

Turska ruši rekorde, od izvoza lješnjaka zaradili 2,3 milijarde dolara

Teško da im itko trenutno može parirati po pitanju lješnjaka.

Foto: Pixabay/Juraj Varga
  • 1.114
  • 169
  • 0

Skoro tri četvrtine svjetskih lješnjaka dolazi iz Turske, a od izvoza je ta zemlja lani zaradila 2,3 milijarde dolara. 

Prema pisanju tamošnjih medija, samo tijekom rujna i listopada izvoz turskog lješnjaka dostigao je rekordno visoku razinu odnosno već u prva dva mjeseca sezone zaradili su 641 milijun dolara. 

Podaci do kraja studenog govore, pak, da je iz te zemlje prošle godine izvezeno oko 319.772 tona lješnjaka, što je najviše u povijesti Turske kada je riječ o izvozu lješnjaka. 

Turski lješnjak najviše se izvozi u Rusiju, Kinu, Njemačku i SAD, a na visokom mjestu je i Italija kao uvoznik.

Podsjećamo, nedavno smo pisali i kako čak 75% lješnjaka u poznatom talijanskom namazu Nutella dolazi iz Turske. Upravo zbog činjenice da postoji domaći uzgoj te da je riječ o poznatom brendu, Matteo Salvini, bivši potpredsjednik talijanske vlade, javno je kritizirao tvrtku Ferrero.

U jednom od najpoznatijih talijanskih brendova 75% lješnjaka - iz Turske

Kao velikog pobornika domaće hrane, Salvinija, inače i vođu stranke Liga čiji je moto "Prvo Talijani", razljutio je podatak o tek 25% lješnjaka iz domaće proizvodnje u popularnom namazu. Stoga je odlučio dati veću podršku domaćim proizvodima i na taj način pomoći tamošnjim poljoprivrednicima. Pozvao je Ferrero i druge prehrambene tvrtke da koriste šećer, lješnjake, mlijeko i ostale proizvode isključivo talijanskog podrijetla.


Tagovi

Turska Izvoz lješnjaka Rekord Zarada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zašto odabrati i kako brinuti o Božićnim drvcima s korijenom ? - Umjetnom boru treba 2500 godina da se razgradi a jedno stablo poput obične smreke u starosti od 5 godina u 12 mjeseci proizvede dovoljno kisika za jednu osobu za dva mjeseca d... Više [+]