Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turski lješnjak
  • 06.01.2020. 18:00

Turska ruši rekorde, od izvoza lješnjaka zaradili 2,3 milijarde dolara

Teško da im itko trenutno može parirati po pitanju lješnjaka.

Foto: Pixabay/Juraj Varga
  • 1.400
  • 169
  • 0

Skoro tri četvrtine svjetskih lješnjaka dolazi iz Turske, a od izvoza je ta zemlja lani zaradila 2,3 milijarde dolara. 

Prema pisanju tamošnjih medija, samo tijekom rujna i listopada izvoz turskog lješnjaka dostigao je rekordno visoku razinu odnosno već u prva dva mjeseca sezone zaradili su 641 milijun dolara. 

Podaci do kraja studenog govore, pak, da je iz te zemlje prošle godine izvezeno oko 319.772 tona lješnjaka, što je najviše u povijesti Turske kada je riječ o izvozu lješnjaka. 

Turski lješnjak najviše se izvozi u Rusiju, Kinu, Njemačku i SAD, a na visokom mjestu je i Italija kao uvoznik.

Podsjećamo, nedavno smo pisali i kako čak 75% lješnjaka u poznatom talijanskom namazu Nutella dolazi iz Turske. Upravo zbog činjenice da postoji domaći uzgoj te da je riječ o poznatom brendu, Matteo Salvini, bivši potpredsjednik talijanske vlade, javno je kritizirao tvrtku Ferrero.

U jednom od najpoznatijih talijanskih brendova 75% lješnjaka - iz Turske

Kao velikog pobornika domaće hrane, Salvinija, inače i vođu stranke Liga čiji je moto "Prvo Talijani", razljutio je podatak o tek 25% lješnjaka iz domaće proizvodnje u popularnom namazu. Stoga je odlučio dati veću podršku domaćim proizvodima i na taj način pomoći tamošnjim poljoprivrednicima. Pozvao je Ferrero i druge prehrambene tvrtke da koriste šećer, lješnjake, mlijeko i ostale proizvode isključivo talijanskog podrijetla.


Tagovi

Turska Izvoz lješnjaka Rekord Zarada


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]