Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grmljavinsko nevrijeme
  • 12.05.2017. 10:30

Tuča obrala španjolske trešnje

Španjolska regija Valle del Jarte očekuje rekordnu proizvodnju trešanja, no olujno nevrijeme, ali i najave novih oluja, mogli bi im pokvariti računicu.

Foto: Bigstockphoto/hongee
  • 1.109
  • 95
  • 0

Oluja s tučom koja je pogodila španjolsku regiju Valle del Jerte, nanijela je ozbiljne štete plantažama trešanja koje se nalaze u višim područjima općina El Torno i Rebollar. Prema riječima predsjednika Zajednice općina Valle del Jerte Ernesta Agudieza, "oluja je bilo iznimno jaka, a grad veličine klikera uništio je mnogo kilograma trešanja". Oluja je iza sebe ostavila i izudarane plodove na granama tako da je sigurno da će i njihova kvaliteta biti upitna, piše fresh plaza.

Ipak, Ignacio Montero Quintin predsjednik Cereze del Jerte tvrdi da je oluja pogodila tek dio područja te neće značajno utjecati na proizvodnju trešanja u toj regiji koja očekuje rekordnu proizvodnju, dozvole li to vremenski uvjeti. Proizvođači, naime, očekuju ubrati oko 50.000 tona trešanja.

Kako dodaju, prethodna je sezona bila kratka zbog smanjenja proizvodnje nakon slabog cvjetanja. Uz to, proizvođači su imali znatne gubitke zbog viška oborina. Ovogodišnja sezona, pak, započela je gotovo mjesec dana ranije, što, prema Ignacio Monteru, povećava mogućnost utjecaja oluja na urod.

"Želimo što prije započeti s prodajom, budući da su tržišni uvjeti izvrsni za trešnje, no ipak smo izloženi kišnim uvjetima. I travanj, ali i svibanj donijeli su i donose nam dosta kiše", rekao je.

Nadaju se da će ova berba biti izdašna te izvrsne kvalitete jer su plodovi dobili potrebne hladne sate i stabla su se dobro odmarala. Svi su pogledi sad upereni u nebo, a prognoze kažu da i u narednim danima postoji mogućnost olujnog nevremena.

Foto: Bigstockphoto/hongee


Tagovi

Trešnje Španjolska Oluja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]