Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oleum Maris
  • 12.11.2018. 15:00

Tri istarska ratna veterana najbolji novi proizvođači u Flos Olei

Krenuli od nule, osnovali tvrtku Oleum Maris, podigli maslinike na 56 hektara, proizveli brend Olio Vivo, a u najnovijem izdanju svjetskog vodiča vrhunskih maslinovih ulja Flos Olei za 2019. godinu proglašeni najboljim novim proizvođačima maslinovih ulja!

Foto: Oleum Maris
  • 1.562
  • 508
  • 1

U ratu branitelji, a nakon rata poduzetnici. Stvaratelji, može se reći za  Velimira Jurića, Mladena Kocijančića i Martina Milasa, trojicu ratnih veterana iz Vodnjana u Istri. Prije 10-ak godina krenuli su od nule, osnovali tvrtku Oleum Maris da bi  na 56 hektara opožarenog šumskog zemljišta podigli 150.000 stupi maslina uglavnom autohtonih sorti buža, istarska bjelica, rosignola, žižolera i buža puntosa, dok u ostatku uzgajaju leccino i pendolino. U međuvremenu su osmislili  brend Olio Vivo, ušli u Top -20 i proglašeni najboljim novim proizvođačima vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja u najnovijem desetom izdanju Flos Olei za 2019. godinu.

Svi zaposlenici branitelji

“Očekivali nismo, nadali se jesmo. Ovo je potvrda dobrog rada i predanosti poslu kojim se bavimo te potvrda da smo dobro donosili poslovne odluke”, kaže Mladen Kocijančić i dodaje da im je priznanje svjetskog autoriteta kao što je na području maslinarstva Flos Olei, dodatni poticaj za dalje, da budu još bolji.

Flos Olei je najvažniji svjetski klasifikacijski vodič za vrhunska maslinova ulja, koji svake godine ocijeni na tisuće ekstradjevičanskih ulja iz Italije, Španjolske, Hrvatske, Turske, Grčke, Portugala, Francuske i ostalih maslinarskih zemalja Europe i svijeta.

Na lokaciji maslinika Oleum Maris ima spremište za ulje i kušaonicu. “U budućnosti planiramo zadržati dostignutu kvalitetu te kroz povećanje proizvodnje okrenuti se plasmanu naših ulja na tržište Europske unije i šire”, poručuju vlasnici Oleum Marisa.

Oni ponosno ističu da su i njihovih šest zaposlenika svi branitelji, a dvoje potomci branitelja. Njihov maslinik je prilikom posjeta Istri obišla i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović. Surađuju s Institutom za poljoprivredu i turizam u Poreču, s profesorom Đanijem Benčićem s Agronomskog fakulteta u Zagrebu koji u njihove maslinike dovodi studente na terensku nastavu. Sa Savjetodavnom službom razvijaju projekt praćenja zriobe maslina kako bi došli do rezultata kad je optimalno brati masline, a posebno napominju da ih beru ručno i prerađuju u uljarama u Vodnjanu i Galižani.

Istra dvaput zaredom najjača

Istra je u Flos Olei dvaput zaredom proglašavana najjačom maslinarskom regijom na svijetu, dok ulja istarskih maslinara na njihovim listama redovito osvajaju najviše ocjene.  

U konkurenciji 1.800 maslinovih ulja iz cijelog svijeta među 500 najboljih u Flos Olei 2019 ušlo je 77 hrvatskih proizvođača, od kojih samo dvojica nisu iz Istre  - OPG Eva Marija Čurin iz Gdinja na Hvaru i OPG Žarko Željko iz Selca na Braču. Od istarskih maslinara najbolje su se plasirali Ipša, Mate, Olea B.B. Duilia Belića i ulja Enia Zubina, čija su ulja dobila po 97 od mogućih 100 bodova.. Sa 96 bodova  slijede Matteo Belci, Buršić, Meneghetti, Tonin, 95 bodova Agroprodukt Salvela, Franco Basiaco, Chiavalon, Grubić itd.

Sve u svemu još jedna u nizu potvrda da je Istra maslinarska regija koja drži do kvalitete. Do kvalitete drže i ratni veterani Velimir Jurić, Mladen Kocijančić i Martin Milas. Ne kukaju, rade, znaju i idu naprijed. Uspijevaju!


Tagovi

Oleum Maris Flos Olei 2019 Najbolji novi proizvođači


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)