Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnica
  • 04.05.2023. 09:00

Treba li ostavljati cvjetove na mladim borovnicama?

Cvjetovi na tek posađenim sadnicama pokazuju da su one kvalitetne, ali s druge strane, iscrpljuju biljku i onemogućavaju njen normalan rast i razvoj u drugoj i narednim godinama.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.415
  • 73
  • 0

Borovnice posađene u jesen prošle godine ne bi trebale na sebi nositi plodove jer dolazi do slabijeg roda u narednim godinama. Zato, kada se pojave cvjetovi, obavezno ih treba otkidati sa grana.

U većini nasada, borovnica je pred fazom cvjetanja, a u višim područjima, došlo je i do bubrenja pupoljaka. Ubrzo će i cvjetanje koje će ove godine uslijediti nešto kasnije zbog nižih temperatura tijekom travnja. Cvjetovi na tek posađenim sadnicama pokazuju da su one kvalitetne, ali s druge strane, iscrpljuju biljku i onemogućavaju njen normalan rast i razvoj u drugoj i narednim godinama.

U prvoj godini najvažnija prihrana

U prvoj godini nakon sadnje najvažnije je da se borovnica prihranjuje kako bi došlo do izbijanja novih grana i stvaranja grma. 

Može se dodati KAN ili neko drugo dušično gnojivo

Poslije cvjetanja, odnosno, otkidanja cvjetova, važno je da se oko sadnica rasporedi amonijev sulfat.

Urea se ne bi smjela stavljati oko korijena kako ne bi došlo do njegovog propadanja. Može se dodati KAN ili neko drugo dušično gnojivo kao npr. Amino 12 koje je uz to pogodno za ekološku proizvodnju.

Dodati piljevinu i sječku

Dobro je da se prije rasipanja gnojiva zemlja oko sadnice malo okopa, u slučaju da je stvrdnuta, kako bi lakše došlo do korijena. Također, u ovom periodu potrebno je da se nakon rasipanja gnojiva, doda piljevina i sječka, što će spriječiti rast korova.

Piljevina i sječka će spriječiti rast korova

U našim krajevima najveći problem je pirika koja ima duboki korijen i vrlo je teška za iskorjenjivanje, ako se na vrijeme ne počne plijeviti. Takođet, trebalo bi paziti da piljevina ne bude previše sitna da ne bi došlo do gušenja korijena.

Prije samog cvjetanja, a u slučaju češćih kiša i poslije cvjetanja, poželjno je da se stabljika tretira s bakrrnim prerparatima kako bi se spriječila pojava sive truleži ili uvenuća sadnica.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Sinonim: črnica, kupinjača, crna jagoda | Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Kod nas u RH raširena je u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u... Više [+]

Tagovi

Borovnica Cvjetanje borovnice Prihrana borovnice Tretiranje borovniice KAN Urea Piljevina Sječka Mladi nasad


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)