Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 17.02.2022. 10:30

Toplo vrijeme izazvalo bubrenje pupova - na vrijeme obavite zimsko prskanje

Iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede savjetuju proizvođačima marelica, bresaka i nektarina, kao i hobistima, da čim prije izvrše plavo prskanje.

Foto: Depositphotos/weha
  • 2.961
  • 270
  • 0

Natprosječno toplo vrijeme tijekom veljače s danima temperaturom iznad 10°C pa čak i do 17°C pogodovalo je bubrenju pupova, ponajprije na breskvama, nektarinama i marelicama pa je potrebno izvršiti zimsko prskanje voćaka, objavila je Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pri Ministarstvu poljoprivrede.

"Preporučujemo voćarima, proizvođačima marelica, bresaka i nektarina, kao i hobistima, da čim prije izvrše tzv. 'Plavo prskanje' u fenofazi B (bubrenja pupova) protiv kovrčavosti lista (Taphrina deformans), te uzročnika bakterijskih bolesti, a ujedno djeluje i na uzročnika bolesti sušenja cvjetova i grančica- monilija (Monilia laxa) i uzročnika šupljikavosti lista (Stigmina carpophila)", savjetuje dipl. ing, agr. Đurđica Kšenek.

Rezidba je u tijeku pa nakon nje treba provesti zimsku zaštitu s jednim od dozvoljenih bakrenih pripravaka. Kako napominje Kšenek, prije tretiranja svakako bi trebalo skinuti tzv "mumije" sa stabala, odnosno sasušene lanjske plodove pune infektivnog materijala, iznijeti iz voćnjaka ili zakopati.

Sredstvima "okupajte" voćke 

Za prskanje se preporučuje upotrijebiti jedan od pripravaka na bazi bakra kao što su Bordoška juha Caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica, Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WG 50, Champion Flow SC, Cuprablau Z 35 WG.

Možete primijeniti kombinaciju bakrenog preparata i mineralnog ulja: Mineralno svijetlo ulje ili Bijelo ulje (mineralna ulja djeluju na prezimjela jaja lisnih uši, štitastih uši, jaja crvenog pauka) + Nordox 75 WG, Neoram WG, Champion WG 50, Champion Flow SC, Cuprablau Z 35 WG ili primijeniti gotovu kombinaciju: Modro ulje.

"Posebno je važna kvaliteta prskanja pa je stoga voćke potrebno za mirna vremena dobro 'okupati' sa svih strana, uz pojačani utrošak škropiva, jer uzročnici bolesti i štetnika prezimljuju na kori, granama i u pukotinama kore", upozorio je savjetnik dipl.ing.agr. Ivan Šimičević.

Također, on podsjeća da se pripravci na osnovi bakra smiju se koristiti samo do otvaranja pupova, kako ne bi došlo do fitotoksičnosti.

Gdje pronaći informacije o registraciji, korištenju i namjeni pesticida? U FIS bazi

Pripravke treba upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom.


Tagovi

Zaštita voća Plavo prskanje Zimsko prskanje Bolesti voća


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]