Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nasadi voćaka
  • 26.02.2016. 15:25

Topli dani ubrzavaju vegetaciju voćaka

Aplikaciju je potrebno provesti za mirna vremena, pri temperaturama višim od 5°C i povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz nešto veći utrošak škropiva.

Foto: pixabay.com
  • 1.472
  • 180
  • 0

Milorad Šubić iz međimurske podružnice Savjetodavne službe ističe kako će u globalnim razmjerima, protekla 2015. biti zapamćena kao jedna od najtoplijih te da je prosječna temperatura porasla za 1°C u odnosu na pred industrijsko razdoblje.

Premda se i sam početak ove 2016. sezone, smatra iznad prosječno toplim, podaci o srednjim temperaturama zraka u Međimurju, tijekom siječnja 2016. tu spoznaju ne potvrđuju. Ali, u veljači, umjesto očekivanih prosječnih količina oborina od 43,3 mm, tijekom prva 22 dana izmjereno je između 83 i 118,6 mm, pri čemu je prosječna temperatura zraka, umjesto očekivane zimske vrijednosti od 0,7°C, na većini mjernih lokaliteta bila od 6,1° do 6,9°C.

Stoga je u veljači nastavljen trend iznadprosječno toplog te vrlo vlažnog meteorološkog razdoblja. Na zimskim pupovima bresaka je već od kalendarskog kraja protekle godine vidljiv razvojni stadij B, odnosno početak bubrenja pupova, a većina voćara završava zimsku rezidbu koju su započeli još tijekom siječnja.

Sa stabala odrežite osušene grančice i zaostale plodove

"U narednim danima treba planirati i početi provoditi prve usmjerene zaštite bakarnim pripravcima i pritom birati dane i sate kada će izostanak vjetra i oborina to omogućiti.

Zbog jače pojave gljivičnih bolesti na stablima koštičavoga voća u ranijim sezonama, među kojima ističemo kovrčavost lišća bresaka i nektarina (Taphrina deformans), rogač šljive (Taphrina pruni), palež grančica i trulež plodova (Monilinia laxa, Monilinia fructigena, Monilinia fructicola), kozičavost lišća trešanja i višnje (Blumeriella jaapii) te šupljikavost lišća (Stigmina carpophilla), prilikom zimske rezidbe poželjno je ukloniti sve osušene grančice ili grane i zaostale mumificirane plodove u krošnjama.

Povišenu koncentraciju bakarnih pripravaka treba primijeniti u vrijeme bubrenja, ali prije samog otvaranja zimskih pupova na granama stabala koštičavoga voća. Moguće je koristiti različite trgovačke pripravke navedene u tablici", ističe Šubić.

Tablica 1. Bakarni* i organski pripravci registrirani za suzbijanje kovrčavosti lišća bresaka i nektarina u Republici Hrvatskoj:

Djelatna tvar

Pripravci

Primjena

bakreni sulfat

Modra galica K

1,5 %

bakreni oksiklorid

Kupropin WP, Cuprocaffaro 50 WP, Rame Caffaro WP, Neoram WG

0,5-1 %

bakreni hidrokisd

Champion WP i WG, Champion flow SC

0,5-1 %

bakar-hidrokisid-kalcij sulfat kompleks

Bordoška juha caffaro 20 WP, Bordoška juha 20 WP Manica

1,5 %

bakar-hidrokisd-Ca-klorid kompleks + cink sulfid

Cuprablau Z WP

0,75-0,8 %

bakarni-oksid

Nordox 75 WG

0,2 %

bakar & mineralno ulje

Crveno Ulje EC, Modro Ulje

2-3 %

ditianon

Delan 700 WDG

0,075-0,1 %

dodine

Chromodin WP

0,1 %

ciram

Ziram 76 WG

2,5 kg/ha

tebukonazol & trifloksistrobin

Nativo WG

0,02 %

*Bakarni su fungicidi osim kovrčavosti lišća bresaka i nektarina, djelotvorni i na druge gljivične i bakterijske bolesti koštičavog voća, primjerice šupljikavost lišća i palež grančica.

Aplikaciju je potrebno provesti za mirna vremena, pri temperaturama zraka većim od 5°C i povišenoj relativnoj vlažnosti zraka, uz nešto veći utrošak škropiva. U manjim nasadima, uz okućnice ili vikendice, ove je zaštitne mjere moguće obaviti na većini voćnih vrsta.

Sve djelatne tvari nisu dopuštene za primjenu na svim vrstama voćaka

"Pojedinačne voćke uz okućnice preporučujemo okupati zaštitnim bakarnim sredstvima, a u plantažnim nasadima bresaka u punoj rodnosti, utrošiti barem 600-700 litara škropiva po hektaru. U narednom razdoblju, nakon otvaranja pupova, ovisno o količinama i rasporedu najavljenih oborina, moguće je ponoviti preventivnu zaštitu protiv gljivičnih bolesti koštičavog voća, primjenom jednog od organskih površinskih fungicida. D

jelatne tvari ditianon i ciram dopuštene su samo na breskvama, a dodine još i na višnjama i trešnjama, dok kombinacija tebukonazola & trifloksistrobina, osim na breskvama i nektarinama ima dopuštenje za primjenu u šljivama i trešnjama", kaže Milorad Šubić.

U kišnim su uvjetima kasno-zimski i rano-proljetni razmaci tretiranja osam do 12 dana. Uvijek je najbolje zaštitu provesti dan ili dva prije najavljenih jačih oborina, jer je zbog iznadprosječne količine padalina i iznadprosječno toplog razdoblja tijekom veljače, opasnost od primarnih zaraza uzročnicima roda Taphrina vrlo velika.

Deset kišnih dana stvara pogodne uvjete za razvoj zaraze voćaka

Prema iskustvima iz ranijih sezona najjače zaraze lišća bresaka i nektarina, uzročnikom kovrčavosti lišća u najsjevernijoj hrvatskoj županiji, očekuju se ukoliko u ožujku bude 10 kišnih dana tijekom kojih padne, ukupno 60 ili više mm kiše. Tada samo jedna ili dvije mjere zaštite ne daju željene rezultate. Primarne zaraze osjetljivih voćaka su moguće u razdoblju od početka bubrenja pupova do pojave zelenog lisnog vrška, odnosno do otvaranja prvih cvjetova bresaka i nektarina. Zaraza lišća na slabije zaštićenim breskvama i nektarinama uzročnikom kovrčavosti bit će veća, ako u navedenom kritičnom razdoblju bude veće količine oborina i dužeg zadržavanja vlage u krošnjama.

Sanja Gregurić iz Zaboka, podsjeća poljoprivrednike da vode evidencije o tretiranjima, a ambalažu od sredstava za zaštitu bilja zbrinjavaju ekološki te da je oni iz okolice ovoga zagorskoga grada mogu svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, predati u C.I.A.K. d.o.o., Gubaševo 47 c.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Milorad Šubić Sanja Gregurić Koštičavo voće Mumificirani plodovi Rogač šljive Taphrina


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.