Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetnici masline
  • 15.05.2021. 10:30

Tko je napao masline: moljac ili buha i medeći cvrčak?

Cvatnja maslina počet će za 10-15 dana, a je li već došlo do napada štetnika i kada tretirati?

Foto: Nedjeljko Jusup
  • 2.689
  • 386
  • 0

Kad krene vegetacija, koja ovu godinu zbog hladnih fronti u veljači i početkom travnja primjetno kasni, u maslinicima duž jadranskog područja počinju vrebati bolesti i štetnici. Iako su masline još u fazi resanja iz savjetodavnih službi stižu upozorenja.

Moljac iznad praga štetnosti?

“Na svim opažačkim mjestima štetnik maslinin moljac (Prays oleae) lovi se iznad praga štetnosti”, obavještava maslinare Ivan Šimičević, dipl. inž. iz zadarske ispostave Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva.

Stoga, dodaje, posebice kada je riječ o maslinicima slabijega potencijala rodnosti (manje resa), vrijedi provesti zaštitne mjere protiv spomenutoga štetnika neposredno pred samu cvatnju, uz dodatak, a zbog bolje oplodnje, jednoga od folijarnih gnojiva na bazi mikroelementa bora.

Uporabiti se može bilo koje sredstvo koje ima dozvolu: Decis 2,5 EC ili Imidan 50 WG ili neko drugo prema Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS).

Ako se prednost daje ekološkim pripravcima kao što su Baturad ili Biobit, njih valja primijeniti nešto kasnije od klasičnih, sugerira Šimičević.

Razlike u napadu maslinine buhe i medećeg cvrčka

Nije li moljac ove godine malo uranio? Na komentare kako je "došlo do značajnog napada maslininog moljca" dr. sc. Josip Ražov, na stranicama projekta Pescar, napominje da to nije moguće jer još ne napada tj. ne uzrokuje štetu koja se može vidjeti. “Moljac napada u fazi cvatnje kada prva tzv. antofagna generacija ubušivanjem ličinke uzrokuje štetu na cvatu. Ovo teško i možemo vidjeti golim okom”, piše on.

Druga generacija maslininog moljca - osušeni zapredci u kojima se kukulji gusjenica (Foto: M. Tomac)

Ističe da ono što se sada vidi jest napad maslinine buhe koja uzrokuje bijele zapretke najčešće oko cvatova koje vidimo. Ovo opet treba razlikovati od napada Medećeg cvrčka koji se također zna javiti, iako rijetko.

Nadalje, napominje Ražov, napadi buhe i cvrčka najčešće nisu ekonomski značajni i ne treba ih suzbijati. Treba izbjegavati insekticide širokog spektra (piretroidi). U slučaju jačeg napada, podsjećaju stručnjaci, na raspolaganju su insekticidi fenoksikarb (Insegar) i piriproksifen (Pyxal) koji se koriste protiv štitastih ušiju. Nemaju registraciju protiv maslinine buhe, ali imaju određeno djelovanje međutim u jačim dozama. Uključivanjem ovih insekticida u zaštitu protiv štitastih ušiju, ukoliko ima potrebe, dijelom će riješiti i maslinovu buhu.

Maslina još nije započela cvatnju, uz izuzetak nekih lokacija na južnoj strani na otocima. Početak cvatnje očekuje se kroz 10 do 15 dana ovisno o lokaciji i vremenskim uvjetima, a u zaleđu moguće i još kasnije.  Moljac se ove godine na lokacijama uz more, na otocima i djelu zaobalja već i lovi na feromonske lovke. S početkom cvatnje preporuka je obaviti zaštitu protiv moljca. Na raspolaganju su Bacillus thuringiensis (Baturat, Biobit) 0,1 posto - dozvoljen i u ekološkoj proizvodnji - Deltametrin (Decis 2,5 EC),  0,07 posto, (Decis 100 EC) 0,0175 posto - Fosmet (Imidan), 0,15 posto. 

Prednost, sugerira dr. Ražov,  svakako treba dati insekticidu na bazi Bacillus thuringiensis. Uz insekticid preporučuje dodati i folijarno gnojivo na bazi bora te aminokiseline.

Protiv moljca kad “pucaju” prvi cvjetovi

Da je još prerano za prskanje protiv maslininog moljca smatra i poznati agronom mr. sc. Marijan Tomac. Cvatnja maslina, smatra i on,  počet će za 10-15 dana, a zaštitu protiv tog štetnika, ako se koriste klasični insekticidi, treba poduzeti kad počinju “pucati” prvi cvjetovi.

Tada leptir prve generacije maslinina moljca počinje polagati jajca.

Različiti štetnici masline: maslinina buha, cvrčak i maslinin moljac (Foto: Galerija Pescar)

Nakon izlaska iz jaja, gusjenica se ubušuje u cvjetni pup te se hrani njegovim sadržajem. Zatim prelazi s cvijeta na cvijet zapredajući ih nitima, a cjelokupni razvoj gusjenice, pojašnjava Tomac, traje 30 do 35 dana. Kukuljenje se odvija u cvjetnom zapretku ili suhom lišću na tlu, a može trajati od 6 do 20 dana. Gusjenica cvjetne generacije maslinina moljca tijekom razvoja, u našem podneblju, može pojesti i do 40 cvjetova i izleći 250 jajašaca iz kojih poslije izaze ličinke.

Suzbijanje prve od tri generacije

Za suzbijanje prve generacije oni čije masline su u ekološkom uzgoju rabe insekticide na osnovi spora Bacillus thuriengiensis var. Kurstakia: Biobit WP ili Baturad WP u koncentraciji 0,1 posto u periodu otvaranja cvjetnih pupova, tj. u vrijeme kada moljčeva gusjenica uništava cvijet s vanjske strane.

Oni čije masline nisu u ekološkom uzgoju rabe inskticide koji su registrirani za suzbijanje moljca.

Ovaj štetnik tijekom vegetacije razvija tri generacije. Prva generacija napada cvijet, druga plod, a treća se ubušuje u list. Tomac upozorava: Ukoliko nismo obavili suzbijanje prve generacije moljca nakon završene cvatnje na maslinama ostaju smeđi osušeni zapredci u kojima se gusjenica kukulji.

Kasnije iz njih izlijeću leptiri druge generacije.   

Moljac druge generacije, kaže Tomac, odlaže jaja na plodove veće od 4 milimetra, odnosno popularno veličine zrna pšenice. Iz jaja se razvija žućkasta gusjenica koja se ubušuje u plod uz samu peteljku i smješta između sjemenke i koštice, tu se hrani sadržajem sjemenke, a do trenutka kada koštica očvrsne pojede njen sadržaj.  

Izbjeći štete velikih razmjera

Po završetku svog razvoja gusjenica buši hodnik u blizini peteljke ploda i izlazi van. To je obično krajem kolovoza i početkom rujna kada napadnuti plod otpada, a na otpalom plodu je karakteristična "rupica“ uz peteljku. Dio plodova također otpada krajem lipnja kad se gusjenica ubušuje u plod. 

Maslinina buha redovito se javlja na cvjetnim resama i cvjetovima (Foto: M. Tomac)

Ukupna šteta otpadanjem plodova u pojedinim godinama može biti velikih razmjera zbog toga treba obavezno pristupiti prskanju maslina protiv druge generacije kad veći dio plodova bude veličine između 4 - 8 milimetara,

Dozvolu za ovu namjenu imaju mikrobiološki insekticidi čija djelatna tvar su spore i toksini bakterije Bacillus thuringiensis (Baturad WP ili Biobit WP). Ovi pripravci imaju dozvolu za primjenu u ekološkoj proizvodnji. Djeluju sporo na gusjenice mlađih stadija pa se trebaju primijeniti kad su plodovi veličine oko 4 milimetra.

Osim navedenih, dozvolu u integriranoj i konvencionalnoj imaju pripravci čija je djelatna tvar deltametrin i fosmet, poručuje maslinarima mr.sc. Marijan Tomac. Na kraju je još dodao: Uz prskanje insekticidima kao dodatak obavezno koristiti i folijarna gnojiva.


Fotoprilog


Tagovi

Štetnici Maslinina buha Medeći cvrčak Maslinin moljac Cvatnja Zaštita Pripravci


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!