Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka i susjedi
  • 01.05.2022. 18:00

Tko jabuci nije dobro društvo?

Jabuka ne podnosi neke voćne vrste i loše će rasti i razvijati se pored njih. Izbjegnite zamke biljnog svijeta

Foto: Depositphotos/mvg68
  • 30.546
  • 1.746
  • 0

U amaterskim voćnjacima i dvorištima možemo vidjeti stabla jabuke koja zaostaju u rastu, kržljava, često je prisutno žutilo listova, opadanje cvjetova i plodova, smanjen urod, loša kvaliteta plodova. Kada se takvo stanje produžava iz godine u godinu, krajnji rezultat je odumiranje i sušenje.

Ako ste ispunili sve agrotehničke zahtjeve, pomno pregledali stabla i ne radi se o bolestima, napadu štetnika ili djelovanju vanjskih faktora, možemo utvrditi da se radi o međusobnom djelovanju različitih vrsta.

Zato je prije sadnje potrebno napraviti plan koji će pored naših želja, mogućnosti i lokacije uključiti i kompatibilnost biljaka. Moramo se suočiti i s njihovom osobinom da oslobađaju tvari koje su štetne za neke druge vrste, zaustavljaju njihov rast i razvoj, smanjuju imunitet, plodnost, kvalitetu plodova i čak dovode do uginuća.

Tko nije dobro društvo?

Prvo mjesto na ljestvici nepoželjnih stabala zauzimaju kesten, orah, a njima možemo dopisati i većinu četinjača koje se često sade u dvorištima ili mješovitim amaterskim voćnjacima. Lišće kestena i oraha kada opadne tijekom razlaganja otpušta tvari koje nepovoljno djeluju na stabla u blizini. Iglice četinjača zakiseljavaju zemljište, a to ne pogoduje većini voćnih vrsta.

Oprezno s orahom (Foto: Depositphotos/Xalanx)

Jabuka je najpopularnija voćka koju svi sadimo kako bi uživali u njenim sočnim plodovima. Koliko je zahtjevna i osjetljiva na prisustvo drugog voća, i ona ima veliki utjecaj na njih. Nikada je ne treba saditi pored trešnje ili breskve, jer rastu i brže se razvijaju od nje. Snažno korijenje će joj oduzeti hranu i vodu i ono može ostati kržljavo. Posebno je opasna trešnja. 

Osjetljiva je i na prisustvo ukrasnog drveća i grmlja. Tako će udikovina biti pravi lopov koji će krasti vodu što je posebno opasno u periodu suše. Tada se njezino stablo može osušiti. Osim toga, udikovina izuzetno privlači lisne uši i može biti njihov stalni izvor odakle će naseljavati jabuku bez obzira koliko se mi trudili da je zaštitimo. Jorgovan također može postati dom raznih štetnika. To važi i za mnogobrojne uzročnike bolesti. Isti slučaj je s jasminom i brezom.

Kruška, jabuka, šljiva

Prava svađa oko resursa, hrane i vode, će nastati kada pored jabuke posadimo šljivu i krušku. Isto vrijedi i za grmolike vrste ribiz i malinu. Svaka od ovih biljaka će boriti za svoj dio. Ako se sade stabla kalemljena na kržljavim podlogama koje imaju slab korijen, već smo unaprijed osudili stablo na uvenuće. U slučaju da je kalemljena na sjemenjaka ili jaku podlogu, tada ima izgleda odlično napredovati pored šljive.

Breskva može imati različitu ulogu kada je u pitanju susjedstvo. Ona može izazvati propadanje korijena jabuke, ali ni jabuka ne ostaje dužna. Ako je starija i ima već razvijenu krošnju, ona prekriva mladu breskvu koja će patiti od nedostatka Sunca.

Malina neće dobro uspijevati u hladu krošnje jabuke. Njezin korijen će isušiti površinski sloj zemlje. Ne sadite jarebiku i ptičju trešnju, jer privlače štetnike.

Kada sadite jabuke i kruške, uvijek to učinite iste godine i tada će oba stabla dobro napredovati. Ne sadite mladu sadnicu kruške pored jabuke jer može uginuti.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Dobri susjedi Biljni susjedi Voćna stabla Kržljava jabuka Jabuka i šljiva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]