Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • TISUP
  • 24.03.2021. 15:00

TISUP: Više cijene jabuka, kruške jeftinije

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP) objavio je podatke o cijenama voća i povrća za veljaču 2021. u Hrvatskoj.

Foto: Maja Celing Celić (arhiva)
  • 255
  • 113
  • 0

U veljači tekuće, u odnosu na isti period prošle godine zabilježene su niže cijene krušaka, mandarina, naranči, limuna, banana, rajčice, paprike rog, slatke četvrtaste u boji, slatke bijele te paprike slatke duguljaste zelene, crvenog luka, mladog luka, kupusa crvenog, mrkve, zelene salate kristalke, endivije, cvjetače, graha bijelog, graha šarenog, krumpira, šampinjona, crvenog radića, blitve, špinata i peršina.

S druge strane, više cijene imali su jabuka Idared, Jonagold, Golden delicious, Granny Smith, Gala, Braeburn, Fuji, stolno grožđe, kivi, grejp, rajčica Trešnjara, patlidžan, češnjak, kupus zeleni, kelj i zelena salata puterica, izvijestio je Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi (TISUP).

Cijene na veletržnici

Prema njihovim podacima, cijena krušaka na veletržnicama u veljači ove godine u odnosu na isti mjesec 2020. bila je niža 5,53 posto, a u odnosu na siječanj 2021. niža 5,19 posto. Jabuka sorte Jonagold na veletržnicama u 2. mjesecu u odnosu na isti prošle godine bila je viša 1,56 posto, a u usporedbi s 1. mjesecom niža 1,52 posto.

Cijena crvenog luka u odnosu na isti period prošle godine bila je manja 14,78 posto, ali u odnosu na siječanj ove godine viša 5,38 posto dok je crveni kupus bio niži za 5,82 posto u odnosu na veljaču 2020. te također niži 3,41% u usporedbi sa siječnjem. 

Prodaja na tržnicama i prodavaonicama

Što se tiče cijena na tržnicama, kruške su prošli mjesec u odnosu na isti 2020. bile niže 13,9 posto, a u odnosu na prvi mjesec manja 2,34 posto. U prodavaonicama u veljači cijene su bile niže 14,37 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok su za razliku od siječnja 2021. bile više 0,76 posto.

"Cijena jabuka sorte Jonagold na tržnicama u 2. mjesecu u odnosu na isti prošle godine bila je viša 5,40 posto, a u odnosu na mjesec prije niža 1,96 posto“, pojašnjavaju. Kada je riječ o prodavaonicama, u veljači je bila viša 4,88 u odnosu na isti mjesec 2020., ali niža 2,27 posto u usporedbi sa siječnjem ove godine. 

Crveni luk je na tržnici u veljači u odnosu na mjesec prije bio viši 0,65 posto, dok je u prodavaonicama zabilježena niža cijena za 2,21 posto. Na oba tržišta, crveni kupus je u veljači u odnosu na siječanj zabilježio veće cijene i to 1,45 (tržnica) i 1,74 (prodavaonica) posto. 

Veleprodaja i uvoz iz trećih zemalja

Veleprodajna cijena jabuka sorte Jonagold nacionalne proizvodnje u 2. mjesecu je u odnosu na isti 2020. bila viša 8,30 posto. Također, bila je viša i u odnosu na siječanj ove godine i to 0,18 posto.

Sorta Granny Smith bila je viša 12,70 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine te 13,31 posto u odnosu na mjesec prije dok je Idared u veljači u odnosu na isti period prošle godine zabilježio više cijene i to za 10,69 posto, ali niže 3,12 posto u odnosu na siječanj 2021. godine. 

Kada je riječ o uvozu iz trećih zemalja, veleprodajna cijena mandarine iz Turske je u drugom mjesecu u odnosu na isti prethodne godine bila je niža 9,81, a u usporedbi sa siječnjem viša 3,82 posto. 

Kruške iz Srbije su u veljači bile niže 4,58 posto u odnosu na mjesec prije, dok za isti mjesec 2020. nema podataka. 

"Veleprodajna cijena rajčice iz Turske u odnosu na veljaču prošle godine bila je niža 13,88 posto, a u usporedbi sa siječnjem 2021. niža 7,20 posto“, stoji u izvješću TISUP-a.

U odnosu na siječanj cijene žutih banana više

Veleprodajna cijena žutih banana iz Ekvadora u drugom je mjesecu u odnosu na isti 2020. bila niža 4,73 posto, a u odnosu na mjesec prije ove godine viša 0,91 posto.

Onima iz Kolumbije cijena je bila viša 6,20 posto u odnosu na siječanj 2021., dok za prošlu godinu nemam podataka. 

Podsjećamo, na domaćem tržištu u prva dva mjeseca ove godine otkupne cijene sirovog mlijeka blago su pale 1,57 posto te će se prema procjeni TISUP-a taj trend nastaviti. 


Izvori

Tržišni cjenovni informacijski sustav u poljoprivredi


Tagovi

TISUP Cijene voća Cijene povrća Veletržnica Prodavaonica Uvoz


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U tijeku je rasprava o klimatskim promjenama u voćarstvo i povrćarstvu, što nedostaje za njihov značajni razvoj, ali i o ulozi robotike u ovom sektoru 🍎🍐🍅🫑