Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinarstvo
  • 21.06.2013.
  • Istarska

Svrdlaš i moljac pojavili se u maslinicima

Zaštita maslina od štetnika

  • 1.439
  • 67
  • 0

U maslinicima južne Istre uočena je pojava maslinovog svrdlaša, saznajemo od direktora Agroprodukta Aleksandra Bašića-Palkovića. Upozorava da je sad vrijeme da se masline zaštite sredstvima protiv svrdlaša.

- Još nije krenuo napad svrdlaša, ali trebalo bi povesti računa o zaštiti u vlastitim maslinicima jer bi mogao početi kroz par dana. Napada peteljku i plod koji onda padne. Sada su plodovi mali pa ne može ništa. Plodovi su manji jer je kompletna vegetacija kasnila, ali svrdlaš je došao na vrijeme. Tretiranje treba provesti dok svrdlaš još ne radi štetu i onda ponovno još jednom kroz deset do 15 dana, kaže Bašić-Palković.

Za suzbijanje svrdlaša preporučuju se pripravci na osnovi prirodnih insekticida sa želučanim djelovanjem koji sadrže spinosad, avermektin ili rotenon. Mogu se primijeniti isti pripravci koji se koriste za suzbijanje drugih štetnika masline, poglavito muhe i moljca, piretrin i rotenon ili njihove kombinacije.

U Istri je zabilježen i početak leta druge generacije maslinovog moljca (Prays oleae), upozorava Marina Kocijančić iz Poljoprivredno-savjetodavne službe. O rokovima za suzbijanje informirat će u narednom periodu, a maslinare upućuje da prate preporuke službe.

Autor: T. GRBIĆ Foto: RGBStock.com


Izvori

Glas Istre


Tagovi

Maslinarstvo Štetnici Svrdlaš Zaštita maslina