Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zima u masliniku
  • 19.01.2016. 07:20

Sve je dobro dok su temperature oko 0

Kako zaštititi mlade, a kako stare masline od leda i bure, kako spriječiti da kolac uz sadnicu ne napravi štetu, treba li omotati manja stabla, što učiniti sa zemljom oko sadnica ako će zamrznuti?

Foto: starman
  • 505
  • 39
  • 0

Kako zaštititi mlade, a kako stare masline od leda i bure, kako spriječiti da kolac uz sadnicu ne napravi štetu, treba li omotati manja stabla, što učiniti sa zemljom oko sadnica ako će zamrznuti?

Sve su to pitanja koja ovih dana muče maslinare, pogotovo na najavu o velikom zahlađenju ovog vikenda i sljedećeg tjedna, koje neće neće zaobići ni Dalmaciju, a pogotovo Zagoru u kojoj se očekuju temperature niže od 10 stupnjeva ispod nule.

Preniske temperature mogu biti opasne

Što o svemu kažu stručnjaci, upitali smo mr. Stanislava Štambuka iz Savjetodavne službe RH. "Hladnoća ne bi trebala naštetiti maslinama, kako onim starijima, tako ni onima koje su nedavno posađene, a nema razlika u sortama, sve su jednako otporne na zimu. Sve je dobro dok su temperature oko nule i nešto niže, no ako se spuste i do 6 ili 7 stupnjeva Celzijusovih ispod nule, može biti opasno i za to nema pomoći", kaže mr. Štambuk.

Smrznuta zemlja ne može oštetiti stablo

Ukoliko temperature ipak budu ekstremne te se smrzne i zemlja, maslinari se pitaju može li smrznuta zemlja uništititi stablo. "Smrznuta zemlja ne može oštetiti samo stablo tako da maslinari, što se hladnoće tiče, mogu biti mirni", kaže Štambuk. Kolci koji su uz maslinu u slučaju olujne bure ne bi trebale biti smetnja, a kako bi se ipak pripremili uoči nadolazećeg vjetra, bilo bi dobro kolce provjeriti i dobro učvrstiti.

Ne isplati se omotavati masline

Zamotavanje maslina za njih zapravo nije velika zaštita, kaže mr. Štambuk pa se trud u slučaju hladnoće ne isplati, a koliko god bura bila jaka, drvo masline je čvrsto te odolijeva i najjačem vjetru. Hladnoća koja se najavljuje više može biti pogubna za masline u Zagori, jer tamo bi se, kako najavljuju meteorolozi, temperature mogle spustiti i više od 10 stupnjeva.

"U posljednje vrijeme ljudi sve češće podižu maslinike u Cetinskoj krajini, oko Sinja i Hrvaca, no za njih, na žalost, nema puno pomoći. Ostaje im samo nadati se da ova zima neće napraviti znatne štete, no bilo je takvih zima pred kojima je nestala vegetacija poput 1985. ili 2003. godine, no na sreću, to se ipak ne događa toliko često", kaže mr. Štambuk.

Autor: Ojdana Koharević, Foto: starman963/bigstock.com


Izvori

Maslina - Slobodna Dalmacija


Tagovi

Stanislav Štambuk Masline Uzgoj masline Hladnoća Maslinik

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!