Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 01.05.2017. 13:30

Suzbijte malininu mušicu izdanka

Malinina mušica izdanka (Resseliella theobaldi) je štetnik koji je ekonomski značajan. Izaziva sušenje maline na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima.

Foto: Jasna Bajšanski
  • 1.821
  • 132
  • 0

Malinina mušica izdanka (Resseliella theobaldi) je štetoni koji je ekonomski značajan. Rasprostranjen je diljem Europe, a u našoj blizini posebno u Mađarskoj. Ima četiri ili pet generacija.

Malina - biljka hraniteljica

Koliko dugo će se jedna generacija razvijati, ovisi o tipu proizvodnje i geografske širine. U pitanju je period od 40 do 60 dana. Stadiji koje prolazi su: jaje, ličinka, lutka i imago. Biljka hraniteljica je malina.

Odrasla imaga veličine su od 2 mm do 2,5 mm, a mužjaci su sitniji. Ličinke se mogu naći na izdanku, lutke u zemljištu.

Sušenje maline

Let imaga počinje krajem travnja i početkom svibnja. Pojava imaga sljedeće generacije odvija se kada i fenofaza početka zriobe maline.

Štetnik izaziva cecidiozno sušenje maline na jednogodišnjim i dvogodišnjim izdancima. Primarna šteta nastaje kao posljedica ishrane ličinki neposredno ispod epidermisa izdanaka, a sekundarne su posledice gljivičnih infekcija sa nekim od patogena (Fusarium spp., Alternaria spp., Phoma spp., Lepotospharia coniothyrium) na mjestima ishrane ličinki.

Mehanička oštećenja, posebno ona koja nastaju mehaniziranom berbom, mogu pospješiti razvoj štetnika

Pregled malinjaka

Najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije. Za to je neophodno pratiti stanje u malinjaku u jesen. Pregled se obavlja zasijecanjem 30 do 40 izdanaka do osnove i skidanjem kore. Ukoliko se u donjem dijelu uoče tamne zone i pruge - štetnik je prisutan.

Krajem ožujka, sljedeće godine, desetak izdanaka treba zasjeći tankom iglom, a potom pregledati zasjekeu travnju i svibnju.

Mogu se koristiti i feromonske klopke.

Mjere suzbijanja mušice izdanka

Obavezan je tretman insekticidima. Odaberite preparate na bazi a.m. tiametoksam ili a.m. pirimifos - metil. Ako nije obavljen pregled, tretman bi trebaloraditi kada su izdanci dužine od 25 cm do 30 cm. Tretman bi trebalo ponoviti za 15 dana.

Važno je malinu zaštititi i poslije berbe, odgovarajućim insekticidima.

Foto: Jasna Bajšanski


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰