Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 09.06.2017. 18:00

Suzbijanje pepelnice u nasadima jabuke

U posljednjim pregledima nasada zabilježena je veća pojava pepelnice na osjetljivijim sortama jabuke, osobito na dominantnoj sorti Idared u većini plantažnih voćnjaka.

  • 3.800
  • 97
  • 0

Poznato je da je pepelnica jabuke (Podosphaera leucotricha) nakon krastavosti (fuzikladija) najčešća bolest jabuka. Pojavu bolesti pospješuju blage zime, suho i toplo vrijeme u proljeće, jača gnojidba, osjetljive sorte, moderan način uzgoja. Osim toga, bitno se od fuzikladija razlikuje što se više javlja za toplijih, manje kišnih godina, te na više sunčanim, manje vlažnim i toplijim položajima.

Ova bolest prezimljuje u zaraženim, najčešće vršnim, lisnim i cvjetnim pupovima. Pupanje voćaka aktivira pepelnicu jabuke i uskoro potpuno prekriva najmlađe vegetativne i generativne organe. Zaraženi pupovi mladice se slabije razvijaju, kraćih su internodija i slabije razvijenih, deformiranih listova, zaostalih u rozeti na vrhu.

Nerijetko bilježimo simptome bolesti i na cvjetovima koji su se razvili iz zaraženog cvjetnog pupa, zaraženi cvijetovi su sterilni i ne daju urod.

Kod pojedinih sorata može doći do zaraze na mlađim plodovima što se uočava tek kasnije u vidu mrežavosti na pokožici ploda. Mrežavost ploda od pepelnice je slična ožeglinama ili fitotoksičnosti zbog neprimjerene uporabe određenih kemijskih sredstava za zaštitu bilja te mrežavosti zbog negativnih klimatskih čimbenika u vrijeme intenzivnog rasta plodova.

Pepelnicu je nemoguće izolirati iz nasada samo jednim kemijskim tretmanom stoga je važno pri primjeni pripravaka protiv krastavosti koristiti upravo one s dodatnom učinkovitošću na pepelnicu. Također je poželjno tijekom godine koristiti pripravke iz različitih kemijskih skupina. Pepelnicu nastojimo zaustaviti pred cvatnju, ali jednako tako i nakon cvatnje u period formiranja plodića.

Fungicidi iz Bayerove ponude za kontrolu krastavosti i pepelnice u nasadima jabuke i kruške:

Pripravke Nativo i Zato Plus uvrstiti u program zaštite u nadolazećem, toplijem dijelu vegetacije.

Što je Luna Experience?

Luna® Experience je novi kombinirani fungicid širokog spektra djelovanja s primjenom u voću, vinovoj lozi i povrću. Sadrži novu aktivnu tvar fluopiram, koja u kombinaciji s tebukonazolom predstavlja idelano rješenje za sve bolesti koje uzrokuju gubitke. U jezgričavom voću primjenom prije cvatnje osigurava odlično preventivno riješenje protiv krastavosti i pepelnice, dok primjena u zrenju osigurava najbolju zaštitu od skladišnih bolesti.

Učinkovitost Lune Experience primjenom prije cvatnje uspješno stopira razvoj pepelnice na mladim izbojima te olakšava daljnu kontrolu bolesti.

Prije i poslije tretiranja Lunom Experience

Primjena fungicida Luna® Experience:

Više od efikasnosti

Luna® Experience smanjuje gubitke i čuva vrijednost kroz cijeli proizvodni lanac osiguravajući:

  • više zdravijih i kvalitetnijih plodova
  • optimalnu zriobu
  • duže i sigurnije skladištenje plodova
  • bolju tržnost proizvoda

Luna Experience je dostupna na tržištu u pakiranjima od 100 ml i 1 l.

Za više informacija o zaštiti jabuke, obratite se tvrtki Bayer na jedan od niže navedenih kontakata.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Bayer Voćnjak Pepelnica Jabuka Zaštita Luna Experience


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!