Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 27.02.2022. 18:00

Suzbijanje kukaca ljepljivim pločama i zamkama

Ljepljive ploče, trake i zamke koriste se za praćenje štetnih insekata, određivanje trenutka suzbijanja i zaštitu usjeva. Znate li koje kukce privlače žute, bijele, crvene, a koje plave ploče?

Foto: Depositphoto/andras_csontos
  • 1.687
  • 76
  • 0

Na pragu smo nove vegetacijske sezone, a svake godine se susrećemo sa štetnim insektima. Kontrola štetnika može se obaviti pomoću ljepljivih ploča, traka i zamki. One ne sadrže štetne insekticide već funkcioniraju na račun prirodnog ponašanja kukaca. Pored upotrebe kao sredstva za suzbijanje mogu biti i dio preventivnih mjera.

Na osnovu pregleda ploča koje smo postavili u voćnjaku, plasteniku ili vrtu možemo utvrditi o kojim se radi i njihovu brojnost. Ovo će nam pomoći u određivanju trenutka suzbijanja, odnosno tretiranja biljaka. Mogu biti žute, crvene, plave ili bijele. Najčešće su žute boje koja privlači veliki broj insekata. Presvučene su ljepilom. Često imaju dodatak feromona (miris ženke) koji služe za privlačenje mužjaka određene vrste.

Upotreba ljepljivih ploča

Jedan dio ljepljivih ploča je neselektivan kada su u pitanju vrste insekata koje se lijepe. Na njihovu površinu se zalijepe pčele, bumbari i drugi korisni kukci. Zbog toga izbjegavajte upotrebu u vrijeme cvjetanja voćaka ili drugog bilja.

Puno bolja opcija je da se koriste zamke koje imaju neki oblik zaštite. Na nezaštićene ploče se ponekad znaju zalijepiti manje ptice i životinjice (gušteri, male zmije, mali miševi).

Žuto obojene se koriste za suzbijanje američkog cvrčka, lisnih ušiju, bijelih mušica, trešnjine muhe, repičine pipe i orahove muhe. Bijele više privlače voćne osice koje čine štete na šljivama, jabukama i kruškama, a crvene se često postavljaju u nasade jabuke kako bi se kontrolirao ili suzbijao potkornjak. U plastenicima i povrtlarskim usjevima postavljaju se plave ljepljive ploče koje privlače tripse.

Broj insekata koji se uhvate na jednoj ploči i vremenske prilike uvjetovat će njenu trajnost. Zbog toga ih je potrebno redovno pregledati i mjienjati kada se puno kukaca zalijepi ili kada vidimo da su izgubile ljepljivost i prestale biti efikasne.

Ploče se jednostavno postavljaju, jer u pakiranju dolazi žica kojom se vežu u krošnju ili plastična postolja na koja se postavljaju kada se koriste za kulture nižeg rasta.

Upotreba ljepljivih traka

One svojim izgledom podsjećaju na obične ljepljive trake koje koristimo u kućanstvu ili trgovinama za pakiranja. Ove trake su ljepljive s obe strane. Postavljaju se na debla voćnih stabala. U proljeće i tijekom vegetacije postavljaju se kako bi spriječili penjanje mrava i drugih štetnika u krošnju. To je posebno značajno za suzbijanje lisnih ušiju koje mravi njeguju i uzgajaju kako bi se hranili. Trake se lako postavljaju i lako skidaju.

Možemo ih koristiti u plasteniku ili na njivi kada se razvlače između stupova. Postavljaju se na dvije razine. Jedan neka bude bliže površini zemljišta, a drugi je potrebno prilagoditi visini usjeva.

I zamki

Zamke se najčešće sastoje od vješalice, trokutastog kućišta i ljepljivog umetka koji se može mijenjati. Dozator feromona je smješten u središtu umetka. Obično se stavljaju na razmak od 50 m, ali to ovisi od usjeva i feromona koji je upotrijebljen za određenu vrstu.

Često se koriste u plastenicima i na otvorenom za praćenja leta štetnih kukaca i njihovo suzbijanje.


Tagovi

Ljepljive ploče Ljepljive trake Ljepljive zamke Žute ploče Crvene ploče Biokontrola


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo