Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 28.07.2022. 15:30
  • Zadarska, Zadar

Suvremeni pristup zaštiti masline ili - može i bez pesticida

Kemijske mjere suzbijanja štetočinja su "zadnja linije obrane", upozorava poznati agronom i maslinar Josip Pavlica te savjetuje što sve možete učiniti u zaštiti svojih maslinika.

Foto: arhiva J. Pavlice
  • 1.178
  • 138
  • 1

"Kada spomenemo pojam zaštita bilja, prva asocijacije je tretiranje biljaka s nekim pesticidom. No, on ima daleko šire značenje", upozorava agronom, poznati maslinar i tajnik Udruge maslinara zadarske županije, Josip Pavlica

Kako kaže, u maslinicima na zadarskom području oplodnja je protekla vrlo dobro i stabla su puna plodova. Zaštita od druge generacije moljca je završena i provedena na temelju podataka skupljanih na kontrolnim punktovima diljem ove županije jer je let ovog štetnika bio dobrano iznad praga štetnosti.

Međutim, uzgajivači imaju probleme sa zaštitom od maslinine muhe s obzirom da je ukinut niz aktivnih tvari koje su imale dobro djelovanje na nju, a nove nisu registrirane.

I što sad činiti? 

"Primjerice, biljke nam mogu štititi i drugi živi organizmi koji će parazitirati na onim organizmima koji nam pričinjaju štetu. Pa tako kod maslina postoje parazitske osice koje uništavaju odložena jaja maslinine muhe i na taj način onemogućuju njezin razvoj", savjetuje ovaj stručnjak. 

Korisne kokoši 

Napominje pritom da je potrebno održavati kvalitetnu ekološku infrastrukturu da bi one i njoj slični organizmi bili prisutni u masliniku. Ona obuhvaća održavanje travnih i cvjetnih traka u međurednom prostoru maslinika kao i na njegovim rubovima. "Tako ćemo korisnim organizmima pružiti životni prostor te obilje peludi kojima se one hrane", napominje.

Ističe i drugi važan način zaštite  - mehaničko suzbijanje štetočinja. U prvom redu suzbijanje korova.

"Svakako je prihvatljivije suzbijati ih na mehanički način, nego koristiti totalne herbicide koji imaju nepovoljan učinak na okoliš", naglašava dodajući da mehanički način podrazumijeva i skupljanje štetnika, što se, douše, može provesti samo u nasadima malih površina.

I kokoši su veliki pomagači u zaštiti, naročito protiv maslininog svrdlaša. Može se to, navodi, doznati u razgovoru s nekim uzgajivačima. 

"U maslinicima u kojima se drže, ne postoje problemi sa suzbijanjem korova jer ga one pojedu i to doslovno do posljednje travke te se također hrane odraslim jedinkama svrdlaša. Kokoši na ovaj način obavljaju mehaničku zaštitu bilja jer fizički uklanjaju štetočinje", opisuje. 

Kaže i da suvremena fitofarmacija nudi izvrsno rješenje uporabom preparata na bazi kaolina koji nisu ni u kojem pogledu štetni te imaju dozvolu za primjenu u ekološkoj proizvodnji.

Josip Pavlica šampion ekstra djevičanskih ulja

Tako se preparat na bazi kaolinske gline nanosi prskanjem na stablo i na taj način pokriva lišće i plodove.

"Plodovi pokriveni glinom postaju zbog boje nezanimljivi za maslinovu muhu, a tanka prevlaka onemogućava da probije plod svojom leglicom i ostavi jaja", otkriva dalje napominjući da bijela boja kaolinskog preparata odbija dobar dio štetnog Sunčevog zračenja te tako čuva biljku i plod od ožegotina. 

Manje ostataka pesticida i čišći okoliš 

Smanjuje i evapotranspiraciju čime biljka “štedi“ vodu i ne dolazi do blokade fizioloških procesa unutar iste. Dodaje i da se preparati na bazi gline brzo i efikasno skidaju s plodova prilikom berbe i pranja u uljari, tako da u preradu ulaze čisti.

"Suvremena zaštita bilja umijeće je biranja najbolje i najučinkovitije mjere zaštite u određenom trenutku. Stoga je potrebno kazati da su kemijske mjere suzbijanja 'zadnja linije obrane' i da ih treba koristiti samo kada je najnužnije i kada ostale ne daju rezultat", naglašava Pavlica.

Ovim načinom, zaključuje, dobiva se plod i krajnji proizvod sa što manje ostataka pesticida te čuva čistoća okoliša.


Tagovi

Zaštita maslina Suvremeni pristup Prirodni načini Josip Pavlica


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]