Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željka Leović
  • 13.08.2017. 09:00

Suša odnijela 70 posto uroda kupine

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose kupina 60-to godišnje Željke Leović, koja se ove godine, u odnosu na prethodnu, suočava s prepolovljenim urodom.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.156
  • 161
  • 0

Ovogodišnja suša, kao i ekstremno visoke temperature u Slavoniji, nepovoljno su utjecale na prinose kupina 60-to godišnje Željke Leović, koja se ove godine, u odnosu na prethodnu, suočava s prepolovljenim urodom.

"Na sadnju kupinjaka, koji su zahvalna kultura, pod pola jutra zemlje odlučili smo se zbog velikih hranjivih i dijeto-profilaktičkih vrijednosti plodova kupine, no danas se, zbog izostanka navodnjavanja, suočavamo s trostruko manjim prinosima. Premda smo kupinjake povremeno zalijevali, kiše gotovo i nije bilo pa su plodovi tvrdi, bez soka, sitni, gotovo i nejestivi.

Govorimo li o listovima, isti su spaljeni, smeđe -žute boje, a štetnici redovito sišu sokove s plodova. S obzirom na to da se trudimo biti ekološki proizvođači, nasade špricamo samo s koprivom", objašnjava Željka koja je kupinjake gnojila dva puta, u jesen i proljeće s kompostom i stajskim gnojem, a kojoj je suša, s obzirom na to da je poljoprivreda tvornica na otvorenom u kojoj uvijek nešto podbaci, narušila ovogodišnji rad i trud oko kupine čiji se plodovi, lišće, kora i korijenje, koriste za liječenje od blagih infekcija pa sve do otrovnih ugriza, a čiju su tisućljetnu terapijsku primjenu dokazala i novija istraživanja.

Foto: Roberta Kljenak


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodlje služe za... Više [+]

Tagovi

Suša Navodnjavanje Kupina Suša na kupinama


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]