Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suhe smokve
  • 02.11.2020. 18:00

Suhe smokve sve traženije među mladima: Španjolska ozbiljan konkurent Turskoj?

Promjenu trenda objašnjava rast potrošnje zdravih proizvoda, a ovo je voće izvrstan izvor vlakana. Sadrže i magnezij, kalij i kalcij koji poboljšavaju funkcioniranje mišića, kao i živaca.

Foto: Depositphotos/ysbrand
  • 660
  • 263
  • 0

Potražnja za suhim smokvama u zadnje vrijeme bilježi značajan rast. Iako je to tradicionalan proizvod i oduvijek popularniji među starijim osobama, sve više postaje i omiljena namirnica među mlađom populacijom.

"Od njih se mogu raditi razne slastice, sokovi, džemovi, a mogu poslužiti i kao slatki međuobrok. Njihova snažna hranjiva vrijednost podrazumijeva vrlo visoku opskrbu energijom zbog čega su idealni za sportaše“, kaže za FreshPlazu Ismael Cabanillas iz španjolske tvrtke Plus Berries koja je ove godine zbog sve veće potražnje u svoju prodaju uvrstila suhe smokve. 

Ističe da promjenu trenda objašnjava i rast potrošnje zdravih proizvoda, a ovo je voće izvrstan izvor vlakana i potiče rad crijeva. Sadrže i magnezij, kalij i kalcij koji poboljšavaju funkcioniranje mišića, kao i živaca.

Konkurencija najvećem proizvođaču i izvozniku

Većinom ih uzgajaju u španjolskim regijama Extremadura, Kastilja-La Mancha i Kastilja i Leóna, a glavne sorte su Calabacita i Cuello de Dama. Zahvaljujući povoljnoj klimi, suše se potpuno prirodno na drvetu. 

"Osim suhih, proizvodim i pastu od smokve koju koriste brojni slastičari, tvrtke koje proizvode kekse te trgovine zdravih namirnica“, pojašnjava Cabanillas koji ovo voće distribuira po cijeloj Španjolskoj, ali i u druge europske zemlje, gdje se natječe s najvećim svjetskim proizvođačem i izvoznikom - Turskom. Iako su njihove vrhunske kvalitete, Ismael tvrdi kako proizvodnja i prodaja sorte Calabacita svake godine sve više raste. 

Opet smo promašili, sušene smokve za naše turiste stižu iz Turske

"Riječ je o smokvi koja za razliku od onih koje isporučuje Turska ima tanku kožicu, pulpu poput meda, slađi okus i manju veličinu. Jeftinija je također od ostalih pa zbog toga i ne čudi što njezina popularnost raste, pogotovo kod mlađe populacije“, ističe proizvođač. 

250 godina stara povijest turskog izvoza

A kada je riječ o Turskoj, ova zemlja je držeći 40% udjela u proizvodnji i 60% u izvozu, nenadmašni lider na svjetskom tržištu ove zdrave namirnice. 

Sintagma "suha smokva" gotovo je postala zaštitni logo zemlje, a ovo voće najviše se uzgaja u mediteranskom području Aydin. Pedesetih godina bilo je oko 5 milijuna stabala, broj se 1980-tih povećao na 6 milijuna dok ih nakon 2000. ima preko 10 milijuna, navodi businessturkeytoday.

OPG Ostojić proizveo 10 tona suhih smokava

Turska ima 250 godina staru povijest izvoza. Do 1950-ih izvozno tržište bilo je ograničeno u nekoliko zapadnih zemalja. No, globalna potražnja dramatično se povećala u posljednjih 50 godina, a plasman se u skladu s tim proširio po cijelom svijetu. U posljednja dva desetljeća povećao se s 50 na 150 milijuna dolara.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Suhe smokve Španjolska Sorte Izvoz Turska Smokva


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.