Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenska sadnja
  • 14.11.2021. 13:30

Stupasto voće daje rod već u prvoj godini, a i dekorativno je

Prednosti jesenske sadnje voća su višebrojne, a najznačajnija je da se sadnice bolje primaju, formiraju pliće korijen i brzina porasta prvih godina je izražajnija.

Foto: Depositphotos/hansenn
  • 1.096
  • 30
  • 0

Posljednjih godina sve je više zainteresiranih proizvođača za sadnju stupastog voća, posebice jabuka. Što je razlog tome?

Stupaste jabuke omiljene su i popularne iz više razloga, ali prije svega zato što su vrlo dekorativne i zauzimaju manji prostor. Dakle, omogućava se uzgoj većeg broja stabala po jedinici površine. Razmak sadnica u redu je 0,5 do 0,7 m, kao i 1,2 metar između redova. Zatim, interesantne su zato što daju rod već u prvoj godini dok se u petoj ili šestoj sezoni prinos ustali na oko 10 do 15 kilograma.

Jedna od prednosti je i ta što se plodovi lako beru s tako niskih i slabo bujnih stabala. Najviše se sade u dvorištu zato što ne zauzimaju velike površine svojom krošnjom. Rezidba ovih jabuka je minimalna. Trenutno je najveća potražnja za njihovim sadnicama i ima ih osam sorti od kojih su najtraženije: Rumeno Vreteno, Polka, Kraljica čardaša, Zeleni dragulj, Smaragd i mnoge druge.

Brojne prednosti jesenske sadnje voća

Poslije jabuke, najtraženije su stupaste kruške kojih ima samo tri sorte za sada, a povećava se potražnja i ostalih voćnih vrsta stupolikog tipa. Navedene sadnice nešto su skuplje u odnosu na obične i mogu se nabaviti u svim bolje opskrbljenim agro centrima.

Prilikom nabavke sadnica potrebno je voditi računa o izboru sorte budući da je jabuka stranooplodna voćna vrsta što znači da pored osnovne, moraju se posaditi i sorte koji su oprašivači. Preporučuje se sadnja bar tri sorte.

Sadnja voća može se obaviti tijekom jeseni, zime ili tijekom ranog proljeća, ali poželjno je izbjegavati kada je smrznuto i previše vlažno zemljište. Najčešće se taj posao obavlja u jesen.

Uzgoj stupastih jabuka na okućnici

Prije svake sadnje potrebno je na odabranoj parceli obaviti analizu zemljišta, te ako ona ispunjava zahtjeve voćke, pristupa se samoj pripremi tla. Priprema zemljišta podrazumijeva čišćenje, ravnanje, rigolanje, odnosno dublju te plitku obradu tla. Nakon toga, obavljaju se radovi poput mjerenja, obilježavanja sadnih mjesta, kopanja jama za sadnju i priprema sadnica za ovu operaciju.

Prednosti jesenske sadnje voća su višebrojne, a najznačajnija je da se sadnice bolje primaju, formiraju pliće korijen i brzina porasta prvih godina je izražajnija. Također, izbjegava se isušivanje i izmrzavanje korijena tijekom njihovog čuvanja u zimskom periodu, što sve utječe na viši postotak primitka kada se sadi na jesen.

Kako temperature zraka nisu ispod nule, tko iz određenog razloga nije obavio ovaj posao ranije, može još pristupiti sadnji voća.


Tagovi

Stupasto voće Stupaste jabuke Stupaste kruške Rezidba Jesenska sadnja Sadnice Sadnja voća Analiza zemljišta


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]