Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u studenom
  • 04.11.2013. 09:00

Studeni u Dalmaciji

Radovi dalmatinskih težaka u vrtu, masliniku, voćnjaku, ali i ribara u ribolovu, tijekom mjeseca studenog

  • 735
  • 59
  • 0

Kako se u studenom u vrtu malo toga sije i sadi, dio vrta koji je ostao nezasađen dobro je prekopati i pripremiti zemljište za proljetnu sjetvu i sadnju. Prekopana zemlja će se pretvoriti u rahlicu, pa će se u proljeće trebati samo poravnati i zasijati ili zasaditi. U priobalnom pojasu i na otocima, može se posaditi bob i grašak koji će, ukoliko to vremenske prilike dopuste, prispjeti u rano proljeće. U drugoj polovici studenog, započinje vađenje krumpira druge sadnje, a s obzirom na pogodno vrijeme, ove godine se očekuje veoma dobar urod.

Sa stabala voćaka treba ukloniti sve neobrano i sasušeno voće, kako ne bi postalo izvor raznih bolesti. Oko stabala voćaka, ukrasnog bilja i drugih trajnica može se prostrijeti kompost, koji će se do proljeća razgraditi i korijenu dati potrebne sastojke za bolji rast. Ovo je mjesec kada dozrijevaju pojedine sorte agruma i započinje berba. Rane sorte mandarine su obrane, berba je bila dobra, a urod kasnijih sorata ove godine može biti dobar ukoliko dobro vrijeme još malo potraje.

Studeni je i vrijeme berbe maslina i prerade ulja. Ako zbog većih količina niste u stanju izvršiti preradu, odmah plodove masline treba položiti na suho i prozračno mjesto, u tankim slojevima, i tako može stajati maksimalno 10 dana. Nakon toga je obavezno preraditi ulje. Zbog obilnih kiša u vrijeme zriobe, plodovi su se napunili vodom pa su radmani ove godine znatno slabiji. Prvi trogirski eko maslinar, Vajić Jozo kaže da su mu masline dale svega 9% ulja ove godine.

Vrijeme je i pečenja poznate dalmatinske loze, ali radi dosta složenog zakona i nepotrebne papirologije, vinogradari su dosta razočarani. Izgleda da će težaci, samo što izađu u svoja polja, morati plaćati porez, što je poprilično smiješno, ali s druge strane i tužno.

Još uvijek se dobro love lignje i lubin, a u položitim valama od polovine prosinca komarče, dok se na pjeskovitim dnima love ovčice. Lubin se smije loviti samo do polovine studenog, nakon čega započinje lovostaj. Lovostaj još uvijek traje za rakovice, hlapa i jastoga.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Radovi Dalmacija Voćari Maslinari Ribari Krumpir Lignje


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.