Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Višnja maraska
  • 06.07.2013.

Strojna berba višnje maraske

Berba višanja

  • 1.049
  • 86
  • 0

U Zadarskoj županiji na području Vlačine, trenutno traje strojna berba plantažnog nasada višnje maraske. Nasad višanja je podignut na površini od 200 ha na kojoj je nezamisliva provedba agrotehničkih mjera bez uporabe najsuvremenijih poljoprivrednih strojeva.

Berba višanja za uzgajivače predstavlja otprilike 2/3 ukupnih troškova cijele proizvodnje, i zbog toga ne čudi sve veći izbor strojeva na tržištu sa različitim mogućnostima, cijenama i karakteristikama.

Vučeni berač višanja

Kod izbora i primjene strojeva za berbu bitna je mogućnost prilagodbe stroja odnosno podešavanja prema postojećem nasadu.

Prilikom podizanja većih (plantažnih) nasada nužno je planirati upotrebu strojeva za berbu primjenjujući odgovarajući razmak između redova i unutar redova kao i pravilan izbor visine debla do početka krošnje kako bi se omogućila neometana uporaba strojeva za berbu.

U sljedećoj opisanoj berbi korišteni berač je vučeni traktorski priključak (kombajn), težine cca 4 t, za čiji prohod je nužno pripremiti tlo između redova kako ne bi došlo do oštećenja stroja i pneumatika.

Za učinkovitu primjenu stroja za berbu potrebno je osigurati prohodnu (pripremljenu) parcelu za neometano kretanje stroja, prilazne putove, manevarski prostor kao i prilagođen sustav za natapanje koji svojim instalacijama ne smeta radu stroja.

Berač višanja u radu

U ovoj prilici korišten je vučeni kombajn za berbu višanja Poljskog proizvođača kojeg karakterizira radna brzina od 1,0 - 1,7 km/h, što ovisi o prohodnosti površine u nasadu.

Za vuču je korišten traktor snage 100 KS, uslijed čega je pri takvoj brzini prohoda moguće obrati 200-njak stabala na sat, odnosno sa desetosatnim učinkom rada od 4-5 ha dnevno.

Način rada ovoga berača je sličan drugima, prema principu „tresi i hvataj“, i to na način da se red višnje opkorači a silikonske palice tresu i vibriraju cijelu krošnju uzrokujući opadanje plodova na prihvatne posudice u beskonačnom elevatoru.

Nakon čega ventilator odstranjuje lišće i druge biljne ostatke transportirajući plodove u prihvatne box palete nosivosti 350-400 kg nad kojima posljednji pregled kontrolira dvoje djelatnika svaki na svojoj strani berača.

Rad na ovakvom vučenom kombajnu omogućava smanjenje troška radne snage uz rad samo tri djelatnika na kombajnu odnosno nužan je rad traktoriste i dva pomoćna djelatnika čime se znatno povećava učinak uz zadržavanje visoke kvalitete ubranog ploda.

Autor: Miroslav Andrić, dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Višnja marska Strojna berba Poljoprivredni strojevi


Partner