Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farm Show Osijek
  • 28.08.2015. 18:00

Strojna berba lješnjaka na FarmShowu?

Troškovi ručne berbe su od 3 do 5 kn po kilogramu, a uz stroj ispod kune. Tako se troškovi berbe smanjuju za tri do pet puta.

  • 2.871
  • 198
  • 0

Sva poljoprivreda je u srcu Slavonije. Drugi FarmShow ponudio nam je raznolikost poljoprivredne mehanizacije. Na štandu tvrtke Agrotok mogli smo se u to i uvjeriti. Pažnju nam je privukao samohodni stroj za branje lješnjaka. Nešto više o njemu rekao nam je vlasnik Mijo Tokić.

"Stroj četkama skuplja lješnjake, pročišćava ih od lišća, grančica i prašine i prebacuje u prikolicu. Dvovisinska prikolica pretovara lješnjake u veliki spremnik iz kojeg lješnjaci idu u prikolicu kojom se prevoze na dodatno čišćenje, pranje ili na sušenje", priča nam Mijo dok posjetiteljima svojeg štanda govori o prednostima i namjeni ovog stroja.

Posjetitelji su stroj mogli isprobati

Samohodni berač za gospodarstva od 10 do 50 hektara!

Jedna turbina usisava lješnjake, a druga ispiruje zrak koji otpiruje lješnjake oko stabala tako da ih četke lakše pokupe. Tako se zapravo uvelike smanjuje potreba za sezonskom radnom snagom. Stroj je idealan za gospodarstva veličine 10 do 50 ha. Mijo nam je pojasnio razliku između samohodnog i vučenog berača lješnjaka koji također imaju u svojoj ponudi.

Vučeni berač ima dva usisna crijeva koje nose radnici, a u tom slučaju je potrebno više radnika za upravljanje berbom. Istresanje lješnjaka u vreće također se vrši ručno. Stroj takvog tipa se koristi na gospodarstvima veličine jednog do pet hektara, a najčešće je i najviše isplativ za gospodarstva veličine 2 ha.

Strojno se smanjuju troškovi berbe

Najviše poljoprivrednika lješnjake uzgaja u okolici Bjelovara, Daruvara, Baranji, oko Đakova i Vukovara. "Troškovi ručne berbe su od 3 do 5 kn po kilogramu, a uz stroj ispod kune." Tako se troškovi berbe smanjuju za tri do pet puta. Agrotok nudi sve potrebno za berbu lješnjaka, od malčera koji kosi do atomizera, pročistača, krckalica, kontrole MR-om.


Tagovi

Agrotok Mijo Tokić FarmShow Osijek Samohodni stroj Mehanizacija Slavonija Stroj za branje lješnjaka Poljoprivreda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Farm Show Osijek

Sv. L.B. Mandića 172, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 99 264 8048, e-mail: dino.tomljanovic@agronom.hr web: http://www.farmshowosijek.eu/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]