Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 15.05.2015. 18:00
  • Grad Zagreb

Što s nasadima jabuka nakon tuče?

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 62
  • 2
  • 0

Na području grada Zagreba i Zagrebačke županije u protekla 24 sata palo je preko 20 mm kiše te je zabilježena infekcija uzročnikom fuzikladija (Venturia inaequalis).

Na pojedinim lokalitetima istočnog dijela Zagrebačke županije, zabilježeno je nevrijeme praćeno tučom, stoga preporučamo vlasnicima plantažnih nasada koji su pogođeni tučom, da zbog smanjenja šteta, tretiraju nasade pripravcima na bazi kaptana kao što su Merpan 80 WDG, Captan 80 WP ili Kastor. Za bolje zacjeljivanje nastalih oštećenja u voćnjacima, moguća je i primjena energetskih biostimulatora Poly-Amin ili Drin.

Od sistemičnih pripravaka preporučamo koristiti Indar 5 EW, Score 250 EC, Domark 40 ME, Fond 12 E, Difcor ili Scissor EC, koji uz krastavost suzbijaju i pepelnicu.

Veći učinak preporučenog tretiranja bit će, ukoliko se ono provede u roku 24 sata nakon tuče. Primjenu biostimulatora moguće je ponoviti za 5 do 7 dana.

Od insekticida predlažemo koristiti Mospilan 20 SP ili Calypso SC 480, koji suzbijaju i minera i jabučnog savijača. Vodite evidenciju o korištenju sredstava za zaštitu bilja. Podaci o registriranim sredstvima za zaštitu bilja dostupni su na adresi.

Marija Prnjak, dipl.ing. agr.
marija.prnjak@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Zagreb Zagrebačka županija Kiša Fuzikladija Nevrijeme Tuča Kaptan Kastor Oštećenja Energetski biostimulatori Drin Krastavost Pepelnica Miner Jabučni savijač Marija Prnjak


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.