Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 01.06.2020. 13:30
  • Osječko-baranjska, Erdut

Stjepan Zorić: Od mraza je stradalo do 70% voćaka, zatražena je i pomoć Vlade

Kakvo je stanje nakon elementarnih nepogoda, očekuju li voćari financijsku pomoć te koliki će biti prinosi, Osječka televizija saznala je od Stjepana Zorića, predsjednika klastera Slavonska jabuka i potpredsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

Foto: Jumpstory
  • 398
  • 26
  • 0

Štete prouzročene nedavnim mrazom još uvijek se zbrajaju, no svima je jasno da će ovo biti godina nestašice domaćega voća te da je drastičan skok cijena koje smo već osjetili na jagodama i trešnjama neizbježan i za ostalo ljetno voće. 

Kakvo je stanje, očekuju li voćari neku financijsku pomoć te koliki će biti prinosi, Osječka televizija saznala je od Stjepana Zorića, predsjednika klastera Slavonska jabuka i potpredsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

"Mi smo baš na ovom području, najistočnijem dijelu Hrvatske najviše stradali. Sve marelice, breskve i šljive su izmrzle kao i 50 do 80% jabuka i krušaka. Takva je situacija u cijeloj županiji kao i u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj. Ukupno voćarstvo je stradalo s nekih 60-70%, rekao im je Zorić u voćnjaku u Erdutu.

Mjera 17 pomaže, ali se treba na njoj raditi

Županije su već napravile procjenu i uskoro bi trebale proglasiti elementarnu nepogodu. "Dio naših poljoprivrednika se osigurao i koristi Mjeru 17, Europsku policu osiguranja koja je jako dobra, no još uvijek skupa. U zadnje dvije godine smo se dogovorili da plaćamo samo 30%, a ne kao prije, no unatoč tome jako malo voćara se prijavljuju za to jer im još uvijek nema smisla“, upozorava Stjepan te dodaje da je mjera 17 "odlična i pohvaljujemo ju, ali se ona mora doraditi i biti stvarno od pomoći nama. Kada to ostali voćari vide sigurno će se i oni odlučiti prijaviti."

Mraz poharao voćnjake, štete i na jagodama i bajamu, ali i na povrću

Osim od županija, zatražena je pomoć izravno i Vlade Republike Hrvatske. "Iskoristili smo priliku kada je predsjednik Vlade bio ovdje u Slavoniji i na sastanku smo ga uputili u situaciju kakva je u voćarstvu te da same županije neće biti u mogućnosti to sanirati. Vremenski ekstremi se sve više pojavljuju i trebamo imati fond solidarnosti kao što je u ostalim zemljama Europe. Mi svi voćari želimo jedan dobar sastanak s Vladom u kojem ćemo iznijeti svoja mišljenja“, pojasnio im je. 

Dobra infrastruktura ključ u konkurentnosti

Voćarstvo je već 4 do 5 godina u stalnim problemima, a kako kaže predsjednik klastera njihova najveća elementarna nepogoda je tržište i otkupljivači koji ih konstantno uništavaju. "Već smo se osposobili da budemo i izvoznici jer imamo višak jabuka i mandarina, ali nažalost to se nije odrazilo na standard naših voćara. Nismo razvili lokalno tržište prodaje, stalno smo ucjenjivani i svi su više letjeli za uvezenom robom.“

Stipe Dumančić: Svi pričaju o koronavirusu, a ispod radara prolaze najveće štete ikad

Zahvaljujući koronavirusu svijest građana i cijele države je otišla u onom pravcu u kojem voćari već dugi niz godina teže, a to je preferencija domaće, lokalne hrane.

"Imamo prostora gdje možemo biti konkurenti, imamo dvije zone u Hrvatskoj i nijedna zemlja blizu nas ne može proizvesti toliko voća i povrća koliko mi možemo. Potrebna nam je dobra infrastruktura i bez nje ne ide ako želimo prodati robu na strano tržište i postati što više konkurenti“, zaključuje Zorić. 

Što je još rekao Osječkoj televiziji možete pogledati u videu:


Tagovi

Voćarstvo Osječka televizija Stjepan Zorić Mraz Mjera 17. Infrastruktura Tržište


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić