Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borovnice i maline
  • 02.05.2020. 13:30
  • Zagrebačka, Zagreb

Stiže najmoderniji stroj za sortiranje i pakiranje bobičastog i jagodičastog voća

Radi se o prvom takvom stroju u Hrvatskoj njemačkog proizvođača pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribiz i sl.), ali i ostalo voće, čiji promjer nije veći od 5 cm, navode iz Zagrebačke županije.

Foto: Marinko Petković/Zagrebačka županija
  • 935
  • 88
  • 0

U Distributivni centar za voće i povrće, tvrtku u većinskom vlasništvu Zagrebačke županije, krajem svibnja stiže 1,6 milijuna kuna vrijedan stroj za sortiranje bobičastih i jagodičastih voćnih vrsta. Radi se o prvom takvom stroju u Hrvatskoj njemačkog proizvođača pomoću kojeg se mogu sortirati i pakirati različite vrsta jagodastog voća (borovnica, aronija, kupina, malina, ribiz i sl.), ali i ostalo voće, čiji promjer nije veći od 5 cm, kaže se u priopćenju županije.

Povećavaju se nasadi pod jagodastim voćem

"Bez obzira što je vrijeme kada se režu svi troškovi odlučili smo krenuti u nabavku ovog sofisticiranog stroja radi potreba i zahtjeva proizvođača jagodastog voća, koji samo u Zagrebačkoj županiji posjeduju proizvodnju od oko 200 tona. S obzirom da se radi o mladim nasadima i da se iz godine u godinu nasadi pod jagodastim voćem povećavaju, u narednom vremenu očekuje se kako će ta količina biti znatno veća, a danas smo svi itekako svjesni važnosti razvoja domaće proizvodnje hrane", kazao je direktor tvrtke Hrvoje Bunjevac.

Inače, u 2019. godini putem Distributivnog centra na domaće i EU tržište plasirano je 40 tona borovnica proizvedenih u toj županiji. 'Nabavom stroja zadovoljit će se zahtjevi postojećih, ali i potencijalnih novih kupaca koji traže da se jagodasto voće sortira po veličini, boji i tvrdoći plodova, a što je nemoguće kvalitetno napraviti bez takovog stroja', pojašnjava Bunjevac.

Jedino strojnim, moguće je dovoljno brzo obaviti pakiranje jagodastih voćnih vrsta, jer one zahtijevaju brzu manipulaciju ili dolazi do propadanja plodova i ogromnih šteta za proizvođače. 

Prva ULO hladnjača koja nije u vlasništvu trgovaca  

Distributivni centar za voće i povrće je tvrtka je u vlasništvu Zagrebačke županije (84,12%), Grada Velike Gorice (12,38%) i “Zagrebački voćnjaci” p.z. (3,50%).

Od 2012. godine Distributivni centar obavlja usluge prihvata, skladištenja, dorade (sortiranja i kalibriranja), pakiranja, fitopatološki nadzor, certificiranja, utovara i otpreme voća i povrća. Opremljen je s najsuvremenijom opremom kao što su dvije automatske linije za sortiranje voća i povrća prema kakvoći, boji i težini plodova, a od 2018. godine i prvom ULO hladnjačom u RH koja nije  vlasništvu trgovaca. Radi se o projektu vrijednom 27 milijuna kuna, od čega je 90 posto sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

ULO hladnjača kapaciteta 3000 tona omogućuje domaćim proizvođačima da voće i povrće mogu plasirati na tržište cijele godine, a ne samo sezonski po znatno povoljnijim uvjetima, dok s druge strane osigurava potrošačima kvalitetne domaće namirnice očuvane nutritivne vrijednosti, kaže se na kraju.


Fotoprilog


Tagovi

Distributivni centar Stroj za pakiranje Bobičasto voće Jagodičasto voće Hrvoje Bunjevac


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.