Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarina
  • 10.06.2020. 13:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Opuzen

Štetnici ugrožavaju mandarine, prijeti propadanje 2,5 milijuna stabala?

Potencijalno ogroman problem je neprovođenje odnosno krnje provođenje programa suzbijanja Sredozemne voćne muhe, kaže predsjednik Udruge Neretvanska mladež, Željko Bjeliš.

Foto: Udruga Neretvanska mladež
  • 985
  • 120
  • 0

Voćnjaci mandarina posljednjih dana izgledaju jako loše, puno je suhih izbojaka i očito se radi o oboljenju stabala uzrokovanih prije svega bolestima parazitskog, ali i neparazitskog karaktera, upozoravaju iz Udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež. 

"O svemu ovome prošle smo godine obavijestili HAPIH i Ministarstvo poljoprivrede. U proljeće prošle godine, napravljeno je uzorkovanje i analiza. Analiza je pokazala da se radi o potencijalnoj zarazi gljivom iz roda Colletotrichum gleosporoides. Nadalje, dostavljenu analizu i mišljenje dr.sc. Daria Ivića (HAPIH), proslijedili smo im 12. kolovoza 2019., sa zahtjevom za većim angažmanom i praćenjem bolesti i štetnika na mandarinama. Budući da su nam se proizvođači ponovo javili poslije berbe sa simptomima nekroza, sušenjem i otpadanjem listova, ponovno smo 13. studenog 2019. poslali zahtjev za analizu“, pojašnjava predsjednik mr.sc. Željko Bjeliš u dopisu poslanom, između ostalih, i na adresu Ministarstva poljoprivrede. 

Na zahtjeve Udruge od 12. kolovoza 2019. i 13. studenog 2019., naglašava, nitko nije reagirao, a nije pokrenut ni daljnji program praćenja te se pitaju prijeti li nam propadanje oko 2,5 milijuna stabala mandarina u Dolini Neretve? 

Stabla izgledaju loše, ugrožena proizvodnja neretvanske mandarine?

"Nažalost, mandarina kao vodeća voćna vrsta u Republici Hrvatskoj, još nije zaslužila imati znanstvenu ili znanstveno-stručnu instituciju, centar za agrume ili slično. Još jedan potencijalno ogroman problem je neprovođenje programa, odnosno krnje provođenje programa suzbijanja Sredozemne voćne muhe Ceratitis capitata u dolini Neretve", dodaje Bjeliš, 

Program potpore kao ni ARKOD sustav nisu sređeni

Kako podsjeća, prošle godine program potpore proizvođačima mandarina u proceduru je krenuo 29. ožujka, no "očito je da trenutno vodstvo Ministarstva poljoprivrede nema namjeru pomoći proizvođačima mandarina ove, a ni narednih godina".

"U dopisu ministrici od 29. travnja 2020. tražili smo da se izradi višegodišnji plan i program potpore iznimno osjetljivom sektoru agruma u dolini Neretve. Nismo dobili odgovor, ali ni program nije krenuo u proceduru. Molimo još jednom Ministarstvo poljoprivrede da krene u izradu višegodišnjeg programa potpore za vodeću voćnu vrstu u Hrvatskoj po uzoru na druge biljne vrste“, poručuje Bjeliš.

Iz Udruge upozoravaju i da ARKOD sustav u dolini Neretve nije sređen. Veliki broj korisnika poljoprivrednog zemljišta zbog toga ne može upisati parcele koje obrađuje i gube velike iznose kroz izravna plaćanja, proizvodno-vezana plaćanja, IAKS mjere te mjeru 17.1. osiguranje usjeva i nacionalne potpore.

"Bez nacionalnih potpora gubitci iznose oko 15.000, a s njima i do 30.000 kuna po hektaru. Prosječna veličina posjeda u dolini Neretve je oko 1,2 ha što većini proizvođača onemogućuje korištenje proizvodno vezane potpore za voće i povrće“, tvrdi predsjednik Udruge te dodaje: "Molimo i župana Dubrovačko-neretvanske županije, da potakne svoje Povjerenstvo za mandarine na rad oko svih gore navedenih tema.“


Tagovi

Mandarine Štetnici Pomoć Neretvanska mladež Potpore Centar za agrume Ceratitis capitata


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]