Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 10.06.2015. 18:00
  • Virovitičko-podravska

Štete od tuče na virovitičkom području

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 131
  • 9
  • 0

Na području Virovitičko-podravske županije tijekom jučerašnjega dana, na pojedinim je lokalitetima pala velika količina oborina praćena tučom. Na poljoprivrednim kulturama došlo je do oštećenja biljnoga tkiva od leda, a na nekima i do gubitka zelenoga dijela. Količina oborina kretala se između 10 i 35 mm, ovisno o lokalitetu. Zbog ozljeda biljaka i zbog ispiranja oborina, potrebno je izvršiti sanaciju rana i pojačanu prihranu, dušičnim gnojivima. Mjesto ozljede, mjesto je ulaza patogena u biljku i uzroka biljnih bolesti.

Kod voćnih vrsta primjenjujte Merpan 80 WDG, Captan 50 WP, Merpan 80 WDG ili Kastor, a kod povrtnih Dithane M 45, Pinozeb M 45, Mankozeb, Cadillac 80 WP, Penncozeb 75 DG ili Champion. Nordox 75 ili Neoram koristite na kulturama koje nisu u cvatnji, no zbog moguće fitotoksičnosti za vrijeme hladnog i vlažnog vremena, ne miješajte ih s gnojivima.

Za zaštitu vinove loze koristite Folpan 80 WDG, Shavit F i Futura 50 WP, a za brži oporavak biljnog tkiva dodajte neki od biostimulatora, primjerice Drin ili Delfan plus. Zaštitu je potrebno provesti što je moguće brže, ali odvojeno od prihrane.

Sredstva koristite prema priloženoj uputi, praznu ambalažu zbrinite na propisani način i vodite evidenciju o tretiranjima. Akcije sakupljanja ambalažnog otpada u Virovitičko-podravskoj županiji bit će organizirane tokom rujna, o čemu ćemo vas uskoro detaljnije informirati.

Ana-Marija Čajkulić, dipl.ing.agr.
e-mail: ana.marija.cajkulic@savjetodavna.hr


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti Virovitičko-podravska županija Oborine Tuča Oštećenja Sanacija rana Prihrana Dušična gnojiva Patogeni Fitotoksičnost Vinova loza Biostimulatori Evidencija Ambalažni otpad Ana-Marija Čajkulić


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.