Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod masline
  • 26.11.2013. 08:02

Šteta od svrdlaša se broji u miljunima eura

Ovogodišnja maslinarska sezona obilježena svrdlašem i Lunskim vrtovima

Foto: sarahmelamed.com
  • 705
  • 62
  • 0

Prema procjenama, samo na Kvarneru, maslinov svrdlaš je ove godine prouzročio oko pet milijuna eura štete. Ono što je još veća šteta je da će nedostajati iznimno kvalitetnog maslinovog ulja te će se tako otvoriti vrata uvozu proizvoda koji ni približno nemaju kvalitetu krčkih ili creskih ulja. Na policama se već pojavljuje španjolsko maslinovo ulje s hrvatskim nazivom čija je cijena niža od 40 kuna, što teško da se kvalitetom približava domaćim proizvodima.

Ipak, za paške maslinare ima nade. Jedinstveni maslinik s maslinama starim preko dvije tisuće godina, kroz projekt vrijedan 600.000 eura, financiran sredstvima Europske unije, nudi posjetiteljima šetnju, vožnju kroz tisućljetne Lunske maslinike te degustaciju vrhunskog maslinovog ulja u mediteranskom ugođaju. Lunski maslinici na svakog posjetitelja ostave jak dojam. Imaju nešto mitsko, vizualno jako, a opet tako mirno i spokojno. Jedan je to od tri svjetska rezervata divlje masline, a proteže se na 24ha i obuhvaća više od 80.000 stabala. Nekoliko ih je staro oko 2.000 godina, a njih čak 1000 starije je od 1000 godina. Uzgojem maslina otočani se sve više bave, ide se prema ekološkoj proizvodnji, zaštiti, pokušava se okrupniti proizvod i ujednačiti kvalitetu. No protiv ovakvih napada svrdlaša, ove godine nije se moglo.

Iako je cvatnja i zametanje plodova ukazivalo na rekordnu godinu, došlo je do prirodne nepogode - napad maslinovog svrdlaša je desetkovao urod, a na mikrolokacijama i 100% roda je nestalo. Urod je tek 15% od očekivanog. U idealnim uvjetima, na Pagu bi se proizvelo i do 30.000 litara maslinovog ulja. Cijena mu je danas 120 kn po litri, no slab urod i tu cijenu može promijeniti. Lunjani su došli na ideju kako tisućljetne maslinike pretvoriti u turističku europsku atrakciju. Staze za električna vozila, kućice za degustaciju maslinovog ulja i eko proizvoda s otoka.

Cilj je i produženje turističke sezone, a jedan je to od najprepoznatljivijih brendova. Brojka od 30.000 turista ove godine govori za sebe pa bi to moglo i spasiti lošu godinu za masline. Iako projekt u startu nije obećavao, jer je prvotno bio zamišljen tako da izuzima domaćeg čovjeka i maslinarsku proizvodnju, uz napore onih koji drže do tradicije i to se obrnulo - a projekt je, zahvaljujući lokalnim vlastima koje su prepoznale važnost uloge domaćeg čovjeka, ipak krenuo u zamišljenom smjeru.

Foto: sarahmelamed.com


Tagovi

Maslinov svrdlaš Šteta Lunski vrtovi Maslinovo ulje Atrakcija Ekološka proizvodnja Rezervat