Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup mandarina
  • 28.10.2013. 10:00

Stao otkup mandarina u dolini Neretve

Stao otkup u dolini Neretve - u Rusiju stigla turska mandarina

  • 821
  • 77
  • 0

Za trenutačni zastoj otkupa mandarine iz doline Neretve, odgovorna je turska mandarina koja je u polovici listopada stigla na tržište Rusije. Naime, skladišta otkupnih centara u Neretvi puna su mandarina koje čekaju otpremu, zbog čega se od voćara ne mogu primati nove količine. Neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine uvjetovalo je veću zriobu mandarina nego inače, no kako prema prognozama već za vikend slijedi zahlađenje, plantaže će se prilagoditi jesenskom vremenu i redovnoj zriobi. Poljoprivrednici se ipak nadaju da će se do tada isprazniti skladišta te da će otkupljivači početi otkup.

Mandarina

Neki smatraju da je zastoj u otkupu redovita pojava koja se iz godine u godinu događa sredinom listopada, a ne očekuju ni značajnije kašnjenje u berbi pa bi se neretvanske mandarine trebale obrati najkasnije do Božića. Naime, do sada je ubrana polovina od 50.000 tona, koliki je ovogodišnji urod.

Umjesto na tržište Rusije, neretvanski su se otkupljivači okrenuli na tržišta zemalja Europske unije. Kako bi se mandarina mogla prodavati u Europi, država iz proračunskih sredstava potiče otkup s 0,80 kuna po kilogramu uz minimalnu zajamčenu cijenu od tri kune. Riječ je o subvenciji takozvanih troškova otkupa i otpreme, kako bi neretvanska mandarina cjenovno mogla konkurirati na zahtjevnom tržištu zemalja EU-a.


Fotoprilog


Tagovi

Otkup Mandarine Neretva Turska Tržište Rusija

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?