Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest voćarima
  • 12.05.2015. 18:00
  • Splitsko-dalmatinska

Stanje u našim maslinicima

Obavijest Savjetodavne službe za voćare.

  • 106
  • 8
  • 0

Praćenje pojave i brojnost glavnih štetnika u maslinama u 2015. godini dogovoren je kao zajednički projekt Savjetodavne službe, Zavoda za zaštitu bilja, Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša te Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom pregleda lovki na opažačkim postajama, zabilježen je veliki broj leptira maslinovog moljca (Prays oleae).

Maslinov moljac je jedan od važnijih štetnika masline. Razvija tri generacije godišnje i to cvjetnu, generaciju ploda te lisnu generaciju. S ciljem smanjenja šteta na cvjetovima maslina, koje uzrokuje gusjenica cvjetne generacije, maslinarima preporučujemo obaviti zaštitu masline.

Tretiranje izvršite nakon otvaranja prvih cvjetića na cvjetnoj resi. Zaštita se može obaviti pripravkom Decis 2,5 EC koji ima dozvolu za korištenje samo u konvencionalnoj proizvodnji ili pripravcima Baturad WP ili Biobit WP koji imaju dozvolu za korištenje u ekološkoj i integriranoj proizvodnji. Pripravke koristite po mirnom vremenu, prema uputama proizvođača. Nakon tretiranja popunite evidencijski list o uporabi sredstava za zaštitu bilja, a praznu ambalažu zbrinite na propisani način.

Maslinare također upozoravamo da se u zaštiti masline smiju koristiti samo sredstva za zaštitu bilja koja su u tu svrhu registrirana u Hrvatskoj. Podaci o njima vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS-u) dostupnom na web adresi. O daljnjim mjerama suzbijanja bolesti u maslinicima pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

Silvija Marušić dipl.ing.agronomije
e-mail: silvija.marusic@savjetodavna.hr


Tagovi

Masline Štetnik Savjeti Gusjenica Konvencionalna proizvodnja Savjetodavna služba Silvija Marušić Preporuke Zavod za zaštitu bilja Maslinov moljac Decis 2 5 EC Institut za jadranske kulture i melioraciju krša Splitsko-dalmatinska županija. Lov


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]