Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja malina
  • 06.01.2024. 15:00

Španjolska značajno smanjuje površine pod malinama, kriza i u regiji

Koji su razlozi smanjenja površina pod malinama?

Foto: Depositphotos/rrvachov@gmail.com
  • 886
  • 54
  • 0

Površine pod malinama se smanjuju. Analitičari EastFruiita ukazuju na nagli pad proizvodnje ovog voća u Španjolskoj.

Prema podacima udruženja Freshuelva iz glavne španjolske pokrajine koja se bavi proizvodnjom jagodičastog voća, površine pod malinom za berbu nove sezone mogle bi pasti za 21,5 posto, što je najdramatičnije smanjenje od svih bobičastih kultura.

Glavni krivci

Na plantaže malina najveći utjecaj je imala oluja Bernard, ali postoje i drugi krivci. Cijene su u posljednje dvije sezone bile nevjerojatno niske, što bi također moglo negativno utjecati na odluku poljoprivrednika da ih uzgajaju.

Španjolska je najveći svjetski izvoznik ovog voća, od čega godišnje zaradi pola milijarde američkih dolara. Zahvaljujući klimi ona svoj urod plasira u proljeće, puno prije ostalih članica Europske unije na veliko zajedničko tržište, ali i na jesen. Obujam izvoza svježih malina i kupina iz ove zemlje dostiže impresivnih 70 tisuća tona. Posljednjih godina je po obujmu izvoza pretekla Meksiko, ali je i dalje svjetski lider po vrijednosti.

Manje površine i u susjedstvu

Po proizvodnji maline Srbija je na trećem mjestu u svijetu. Prema podacima tamošnjeg Republičkog zavoda za statistiku od siječnja do kraja listopada 2023. godine izvoz je iznosio 845 t svježe maline u vrijednosti oko 17 milijuna eura. Najviše je izvezeno smrznute. Do kraja listopada količina koja je otišla u izvoz je iznosila 57.612 t, a ostvarena je novčana vrijednost nešto više od 237 milijuna eura.

Njemačka, Belgija, Nizozemska i SAD su najveći kupci. Pod ovom vrstom bilo je 26.360 ha koji su registrirani, ali se površine smanjuju, kao i broj uzgajivača.

Proizvodnja malina je u krizi u Bosni i Hercegovini, najviše zbog niske otkupne cijene. Proizvođači odustaju od ove proizvodnje i krče nasade.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Proizvodnja malina Površine pod malinama Otkupna cijena malina Smanjeni uzgoj Bobičasto voće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.