Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 18.12.2008.

Sortiment, zaštita i rezidba mandarina

  • 11.690
  • 579
  • 0

Udruga UZOG (Udruga za zaštitu obiteljskog gospodarstva) organizirala je radionicu na temu sortiment, zaštita i rezidbu mandarina, 13. prosinca 2008. u Opuzenu. Radionicu je otvorio i vodio Mate Mihaljević, dipl. ing., koji je pozvao sudionike da minutom šutnje odamo počast preminulom kolegi mr.sc. Pavlu Bakariću. Predavači su bili: Mate Kaleb, dipl. ing., koji je ujedno i neretvanski kolekcionar citrusa i Ivo Batinović, dipl. ing.

Kolekcionar Kaleb govorio je o povijesti citrusa u neretvi i načinu na koji se vršila introdukcija istih te je svoju bogatu kolekciju različitih vrsta i sorti i izložio. Nastavljajući o povijesti širenja citrusa u „Neretvi“ sugerirao je kolegi mr. sc. Stipi Gabriću da informira skup o svojim novim sortama. Završio je apelom da sadimo citruse, stvorimo brand mandarine i dovedemo vodu!

Stipe Gabrić prihvatio je sugestiju kolege Kaleba, dao je informaciju o svom novom sortimentu i rekao prisutnima da nema problema, bit će pupova ..

Batinović je informirao skup o najvažnijim štetnicima i bolestima citrusa i načinima borbe protiv njih. Dao je korisne informacije o dozvoljenim pripravcima u integriranoj proizvodnji i prenio nam Slovenska iskustva o poticajima u poljoprivredi u EU.

Mnogi sudionici postavljali su pitanje vode i otkupne cijene mandarina.

Vremenske neprilike nisu dopustile demonstraciju rezidbe.

Teme su bile zanimljive, mnoga pitanja nedorečena. Nedorečena i mnoga nedotaknuta pitanja obvezala su sudionike da se uskoro sastanu i nastave rješavati probleme.

Autor: mr. sc. Jure Lubina


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Mandarine Voćarstvo Zaštita voćnjaka Uzgoj


Partner