Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 24.10.2020. 09:00

Sorte Oblica i Buža spremne su za branje

Oblica i Buža na cijelom uzgojnom području Dalmacije te zapadne obale Istre, spremne su za berbu, navodi se u petoj preporuci: Određivanje tehnološke zrelosti maslina.

Foto: Bigstock/ Mrak.Hr
  • 818
  • 340
  • 0

I ove godine provodi se praćenje tehnološke zrelosti u maslinarskim područjima Hrvatske, i to na devet područja uzgoja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, Pelješac, Korčula i Jug Dalmacije – Konavle.

Praćenje roka berbe počelo je 7. rujna 2020. i nastavlja se svakih 7 dana, do zaključno 23. studenoga 2020 godine.

Berba u većini hrvatskih područja je započela. Razlozi započete preuranjene berbe mogu biti i objektivni, jer su vremenski uvjeti nestabilni, a i bojaznost radi povećanog napada štetnika, mada još nije trenutak za optimalnu berbu za većinu sorata.

Zdravu maslinu i u dobroj kondiciji još ne brati

Plod masline u područjima Hrvatske većim je dijelom nezreo i nije za berbu tj. akumulacija ulja u suhoj tvari nije završila. Kontinuirana mjerenja pokazuju da plod još uvijek značajno raste u masi i u količini ulja u suhoj tvari.

Prema tome, još uvijek nije u optimalnom stanju za berbu, iako neke sorte (pogotovo introducirana sorta Leccino i Pendolino) imaju pokazatelje zrelosti, prema promjeni pigmenta. Te sorte prve mijenjaju boju pokožice te nakon određenog vremenskog razdoblja i dozrijevaju. Ta pojava je sortna karakteristika.

Promjena pigmenta pokožice je dobar znak da plod dozrijeva, ali on nije i nema nikakvu korelaciju s optimalnom količinom akumuliranog ulja u suhoj tvari. Jedino praćenjem akumulacije ulja u suhoj tvari ploda (što se trenutno provodi), može se odrediti taj optimalan trenutak kada maslina završi svoj ciklus stvaranja ulja. Ako je zdrava i u dobroj kondiciji, nju se još ne treba brati.

U cijelom uzgojnom području Dalmacije Levantinka - Šoltanka spremna je za branje

Kada govorimo o sorti Leccino, ponovno ističemo da ona nije i ne može biti rana sorta za branje u Hrvatskoj. Uzastopnim mjerenjima u istim uzgojnim područjima Istre i Dalmacije, unazad tri godine, ta sorta u ovom trenutku, kada se zbog promjene pigmenta donosi odluka o njezinom branju, ima deficit mase (svoje težine) 50 %. Sortna karakteristika težine Leccina je između 3,5 – 4,5 g, a prema priloženim mjerenjima u Tablici 5., ona trenutno iznosi 2,1 – 2,3 g. Paušalnim odlukama za berbu radi se velika šteta u kvaliteti i u količini maslinova ulja.

Dva osnovna parametra prinosa i kvalitete

U priloženoj Tablici 5. (dokument ispod teksta), maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete, koji će im pomoći u donošenju odluke kada je optimalan rok za berbu. To su ulje u suhoj tvari i težina ploda. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da ga maslina stvara u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima) te još nije za brati.

Pred nama je ljepše jesensko vrijeme i plod se dobro razvija, većih uboda štetnika nema, što ne znači da ih neće biti. I dalje se preporučuje zaštita sredstvima kraće karence.

Masline, koje su do sada prerađene, pokazuju male randmane, nego što je uobičajeno za rokove berbe prošlih godina, a razloga je više. Prvo, što se mora uzeti u obzir, je velika količina vode koju je maslina nakupila i to u prosjeku od 3 – 5 %, kako za koju sortu pa su i randmani manji za navedeni postotak vode.

Istarska bjelica je najranija sorta masline za berbu u Hrvatskoj

Drugi je razlog (ne)zrelost ploda za preradu u ulje pa stvarna količina ulja jako varira, jer se ulje pri stvaranju nalazi u citoplazmi biljne stanice, tj. masa molekule ulja je mala i teško ju je ekstrahirati. Pri približavanju optimalnoj tehnološkoj zrelosti ulje će se početi nakupljati u vakuolnom dijelu stanice i time povećavati masu. I tek će tada uljare moći učinkovito izdvojiti ulje i randmani će biti realniji. Stoga maslinari ne trebaju kriviti uljare za njihov gubitak ulja, jer se ono u ovome trenutku fizički i ne može kvalitetno odvojiti. Sada se samo plaća prerada, a ulje se gubi.

"Kako je ona u ovom trenutku još puna vode, preporučuje se da se s berbom pričeka još koji dan i maslinama dade nešto vremena da se isuši voda, tj. omogući se dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama“, preporuka je to maslinara.

Sjeverni dio Istre kreće u berbu za sedam dana

Kako su dugoročne vremenske prognoze povoljne sve do polovice studenoga, bit će dovoljno vremena za obrati sve masline. Kiše, koje bi eventualno u međuvremenu i padale, neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plodu. Pogotovo u tehnološki zrelim za preradu u ulje.

Optimalnu tehnološku zrelost u prošlih sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazale su dvije sorte u cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području cijele Dalmacije sorta Oblica spremna je za branje. Na području zapadne obale Istre (južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta Buža također je spremna za branje. Za sjeverni dio Istre taj se rok očekuje za 7 dana.

Ostale analizirane sorte još uvijek akumuliraju (stvaraju) ulje.

Tablicu 5. odnosno rezultate NIR analize plodova maslina u svih 6 dosadašnjih rokova uzorkovanja pogledajte u dokumentu ispod teksta. 

Izvor: www. savjetodavna.hr


Dokumenti


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Berba maslina Preporuke Tehnološka zrelost Oblica Buža


Autor

Tomislav Filipović

Više [+]

Poduzetnik koji uvodi standarde praćenja tehnološke zrelosti ploda masline tj. određivanja točnog termina berbe. Koristi naprednu DA NIR tehnologiju kao rutinsku tehniku fizikalno kemijske analize kvalitete hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.