Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maslina
  • 22.06.2021. 10:30

Sorta maslina Oliana – uspješno odolijeva hladnoći i paunovom oku

Petogodišnja stabla Oliane mogu dati dobar urod od oko 15 tona po hektaru od kojeg se dobiva oko 14 posto ulja

Foto: Wikimedia commons/Annetree17
  • 12.932
  • 209
  • 0

Španjolska sorta Oliana dobivena je križanjem Arbequine(♀) i Arbosane(♂), a glavna joj je karakteristika najmanja bujnost od svih sorti koje poznajemo, kako bi se najbolje prilagodila super intenzivnom sustavu maslinika, kaže suradnik Maslinara Toma Makjanić predstavljajući njen uzgoj, s velikim uštedama obrezivanju i zaštiti, kao jednostavan.

Kompaktna i okrugla krošnja

Oliana ima kompaktan i okrugao oblik. Poprilično je grmolika i gotovo da ne zahtijeva podrezivanje pa je potrebna samo kontrola donjeg dijela i širine živice. Praktično ne treba vršiti ni rezidbu vrhova. Preporuča se slobodni sustav formacije stabla.

Ono što se događa s nekompaktnim sortama je da zahtijevaju specijaliziranu radnu snagu za podrezivanje, a u ovom slučaju ona nije potrebna. Radi se o jednostavnoj rezidbi koju bi mogao izvršiti bilo koji maslinar s vrlo dobrim rezultatima.

S obzirom na plodnost treba reći da daje mnogo grozdova koji imaju visoku gustoću, čak i u nepovoljnim klimatskim uvjetima.

Po njenom razvitku, opazili su da se ne razvija u drvenastim granama velikog kalibra nego ima poprilično fine, tanke grmolike grane i već s drugom godinom imamo početak proizvodnje, piše Maslinar.

Preferira plodna tla

Pošto je sorta male bujnosti, nećemo imati problema da odrveni nakon više godina, što se može dogoditi s bujnijim sortama, tako da neće biti potrebno obavljati rezidbe obnove. To nam dopušta da je posadimo u dobrim edafoklimatskim uvjetima u plodnim područjima gdje bi vjerojatno Arbequina i Arbosana odrvenile, a u slučaju Oliane neće biti tih problema.

Oliana je podobna za plodna tla dobrih karakteristika, u navodnjenim zemljištima i hladnim klimama. Nećemo ju saditi u uvjetima gdje tlo ima određena ograničenja, gdje nije baš plodno, gdje je tlo kompaktno i glinovito zbog slabe bujnosti. Sa više stabala po hektaru nego ostatak sorti, eksponencijalno ćemo povećati potencijal proizvodnje. To bi bila najbitnija značajka ove sorte.

Adaptabilna sorta

U usporedbi sa roditeljskim sortama, mlade grane Oliane konstantno rastu i kontinuirano daju plod svake godine. Na grančicama se vidi rast od prethodne godine. Radi se o sorti koja se vrlo dobro prilagođava različitim područjima uzgoja.

Jedna je od sorti najtolerantnijih na hladnoću, a otporna je i na paunovo oko.

Što se tiče vremena sazrijevanja, nalazi se u središnjem dijelu između Arbequine i Arbosane. Možemo reći da bi berba bila oko dva do tri tjedna nakon Arbequine.

Petogodišnja stabla mogu dati dobar urod od oko 15 tona po hektaru od kojeg se dobiva oko 14 posto ulja, što je više u odnosu na Arbequinu. U usporedbi s Arbosanom, produktivnost ulja Oliane je manja, ali ona taj manjak nadoknađuje većim urodom po hektaru.

Pikantnije voćno ulje

Ova sorta nam omogućuje rasporediti berbu na različita razdoblja počevši s Arbequinom, nakon koje slijedi Oliana te na kraju Arbosana. Raspoređujući tako branje, beremo svaku sortu na vrhuncu njezine zrelosti i tako zadržavamo vrhunska organoleptička svojstva.

Od plodova Oliane se dobiva visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje koje je dobro prihvaćeno na tržištu. Ulazi u vrstu intenzivnih “voćnih” ulja, slabije izražene gorčine i nešto jače pikantne note. Prilično je zanimljivo za dobivanje raznih kupaža, što Olianu čini sortom s velikim potencijalom.


Tagovi

Maslinar Sorte maslina Oleana Uzgoj maslina Maslinik Toma Makjanić


Autorica

Mila Botteri

Više [+]

Urednica časopisa Maslinar.


Partner