Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sonja Paradajz
  • 22.04.2016. 17:30

Sonja - rajčica koja je vječna?

Zašto se Sonja uvijek smije tako lijepo i svježe?

  • 1.677
  • 82
  • 0

Nedavno je na društvenoj mreži Facebook osvanula zanimljiva fotografija rajčice koja se smije. Rajčica kako saznajemo, ima i ime, a zašto ju je autor odlučio baš na ovakav način ovjekovječiti, saznali smo pročitavši njegovu priču do kraja. Marin Bukvić je Sonjin vlasnik još od 2015., a evo i njegove priče.

"Ovo je Sonja. Sonja je paradajz (rajčica, pomidora) koja je kupljena 13. rujna 2015. - na popustu s naznakom domaće. Očekivao sam od Sonje da će me brzo napustiti, usmrdjeti se i nestati. Iz ljubavi prema njenom kratkom životu, nisam ju želio proždrijeti. Čekao sam da me sama ostavi.

No, prošlo je više od sedam mjeseci, a Sonja i dalje izgleda svježe i podatno. Vjerno me čeka doma svaki dan i uvijek se smije. Rekla mi je da su je zaštrcali dok je bila mala (ne sjeća se čime - samo se sjeća štrcanja). Sonja je sa mnom provela jesen, zimu, dočekala proljeće, a kako se drži, skupa ćemo se i znojiti na ljeto.

Sonja je paradajz. Bez rupe. Svježa više od sedam mjeseci. Usmrdit ću se prije Sonje. Sonja je vječna. Sonja Paradajz."- feeling loved.

Koja rajčica može stajati sedam mjeseci?

Šalu na stranu. Što je zapravo Sonja, ne znamo, ali sigurno je da se razlikuje od svojih "domaćih rođaka" koji počinju trunuti već nakon nekoliko dana. Kada ih je kupio, Marinu su rajčice bile bezukusne i plastične pa je stoga jednu od njih, kako kaže, odlučio sačuvati da vidi koliko će dugo izdržati. Stručnjaci pak misle da je rajčica vjerojatno tretirana nekim fungicidom ili drugim herbicidom koji je spriječio bakterije truljenja i plijesni da izazovu proces truljenja u biljci.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Sonja Paradajz Rajčica Domaće


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰