Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Prerada voća
  • 27.09.2021. 09:00

Sok od krušaka je najbolji kada ga sami pripremate - kako to učiniti?

Jedna od najvažnijih mjera je da čep bude nov. Boca i ne mora, može biti i prošlogodišnja, ali novi čep je obavezan jer će se lakše zavrnuti i neće dolaziti do ulaska zraka unutra.

Foto: Bojan Kecman
  • 435
  • 93
  • 0

Nakon skoro 20 godina bavljenja voćarstvom odlučio sam, probno, početi s pravljenjem soka od krušaka. Nije riječ o većim količinama, čisto za vlastite potrebe jer sokovi koji se piju u kafićima i restoranima ili kupuju u trgovačkim centrima sadrže u sebi šećere koji baš i nisu zdravi.

Za sada ne planiram povećavati proizvodnju zato što na tržištu već ima prerađivača koji su učvrstili svoje pozicije, bilo da su u ekološkom sektoru, bilo da je riječ o tvornicama koje ih godinama prave. Ipak, želio sam probati kako je to kada sam napraviš proizvod od svojih voćaka.

Pri tome, znam od čega su "sazdane" moje kruške, kojih ni ove godine nije bilo puno zbog mraza. Uzgojene su po biološkim principima za što je dobiven i certifikat od ovlaštene cerifikacijske kuće. Naravno, ne može se sve raditi sam tako da je neophodna pomoć barem jednog suradnika.

Zeleniji plodovi bolji su izbor

Budući da ništa u životu nije lako tako nije ni priprema voćnog soka. Zato ću vam ukratko opisati kako se to izvodi ako se odlučite na sličan korak. Spremite se na izdvajanje vašeg vremena od minimalno tri sata, za otprilike 150 kilograma krušaka. Bolje je ako su plodovi malo zeleniji, odnosno ne potpuno zreli. Također, uvijek se mogu dogoditi nepredviđene situacije kao što je nestanak struje ili iznenadni upad stršljenova koje privlači miris fruktoze iz samljevenog voća.

Pravljenje voćnog soka nije lako, ali nije ni tako komplicirano

Proces pripreme krajnje je jednostavan samo morate imati kvalitetnu opremu, a što podrazumijeva stroj za mljevenje voća, presu i pasterizator. Naravno, prije početka rada, sve mora biti oprano i čisto. Zato sam sok i napravio kod kolege koji posjeduje sve što je neophodno za ovu proizvodnju.

Inače, baš je lijep osjećaj kada se kruške potope u vodu, operu, odbace truli ili crvljivi dijelovi voća i na kraju stave u stroj za mljevenje koja ih za čas posla, samelje i usitni u kašu.

Zagrijte vodu do 80 stupnjeva

Milina je jesti meso ploda puno šećera kojim ove godine kruške obiluju zbog suše i dužih perioda sunčanog vremena. Kaša se zatim prebacuje u presu kojoj se dodaje voda što dovodi do njenog širenja i cijeđenja soka iz te mase u lavor koji se postavi ispod prese. Dok se to radi u pasterizator se doda voda, oko polovice visine pasterizatora, a zatim se lagano zagrijava do temperature od 80 stupnjeva Celzijusa.

Kad se lavori napune bistrim žutim sokom, u boce koje su također prethodno pripremljene, odnosno oprane i čiste, kroz sterilnu gazu dodaje se isti sok. Vjerojatno će vam, ako ste dodali više vode u presu, brže dolaziti do začepljenja gaze i sporijeg punjenja. Uvijek ostavite dva prsta prazno do vrha boce. Jedna od najvažnijih mjera je da čep bude nov. Boca i ne mora, može biti i prošlogodišnja, ali novi čep je obavezan jer će se lakše zavrnuti i neće dolaziti do ulaska zraka unutra.

Ohladiti sok nekoliko dana

Kad se voda u pasterizatoru zagrije do spomenute temperature, boce se stavljaju u vrelu vodu, poklope odozgo i ostave desetak minuta. Voda mora biti ispod čepa, a iznad polovice boce. Nakon prve ture boca koje se vade, dopunjava se po potrebi voda i kreće ispočetka, odnosno, stavlja se druga tura. Morate biti brzi sa cijeđenjem soka kroz gazu, da bi ih na vrijeme stavili u pasterizator.

Brzo odradite cijeđenje soka kroz gazu

Nakon obavljenog posla boce se stave u gajbe na hlađenje, minimalno tri do četiri dana. Najbolje je držati ih u mraku, u podrumu, a kad se otvore, popiti u roku od 24 sata. Osjećaj kada se proba sok za koji znate da je zdrav ne može se lako opisati. 


Fotoprilog


Tagovi

Prerada voća Presa Pasterizator Fruktoza Čep Gaza Sok od krušaka Organska proizvodnja


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB