Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Smokvici u lipnju
  • 19.06.2022. 09:00

Sočne smokve traže vodu - nekada i više od 50 litara po aplikaciji

Obroci navodnjavanja mogu biti dnevni ili tjedni. Aplikaciju vode je najbolje provoditi pomoću sustava kap po kap koji ne dovodi do pojave nastanka pokorice tla

Foto: Depositphotos/irina999irina
  • 1.001
  • 86
  • 0

Kultura smokve se smatra jako otpornom na sušu, no da bi je uzgajali u intenzivnim nasadima sa svrhom ostvarivanja prihoda, za proizvodnju je neophodna voda. Ima potrebu za 800 mm padalina godišnje. Zajedno s dobro razvijenim korijenovim sustavom moguće je ostvariti optimalni urod, no kako bi osigurali urod i doprinijeli ustaljenosti kvalitete te kvantitete, moramo osigurati navodnjavanje. 

Kako u preporukama ističu inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz mostarskog Federalnog agromediteranskog zavoda, navodnjavanjem možemo utjecati na relativnu vlažnost, jer ova voćka najbolje uspijeva na 70 posto relativne vlažnosti zraka, dok pri nižoj uz visoku temperaturu dolazi do paleži.

Obroci navodnjavanja

Obroci navodnjavanja mogu biti dnevni ili tjedni. Aplikaciju vode je najbolje provoditi pomoću sustava kap po kap koji ne dovodi do pojave nastanka pokorice tla. Obroci moraju biti optimalni kako ne bi došlo do sušenja plodova ukoliko su oni umanjeni, ali i do pucanja u punoj zriobi ukoliko su obilni što dovodi i do pojave bolesti od različitih patogena, poput truleži ploda.

Ovisno o kapacitetu kapanja kapaljki određujemo vremenski period obroka. Kapaljke imaju raspon od 2 do 8 litara u satu ovisno o proizvođaču i tlaku sustava navodnjavanja. Odraslo stablo smokve po obroku treba nekada i više od 50 litara po aplikaciji.

Ljetno tretiranje provodimo s pripravcima na bazi piretrina i neema (Foto: Nedjeljko Jusup)

Folijarna gnojidba se obavlja primjenom vodotopivih gnojiva na bazi fosfora koji je važan za oplodnju plodova, a također za proces zrenja sa gnojivima na bazi kalija. Također, bitan mikro element u proizvodnji smokava je cink koji pospješuje sintezu šećera. Optimalna folijarna gnojidba smokve se obavlja s ujednačenim makro hranjivima s udjelom mikro hranjiva u formulaciji za prihranu.

U lipnju se pojavljuje prvi rod kod dvorodnih sorti poput Petrovače bijele. Puna zrelost plodova prvog roda se očituje u povećanju ploda do dvostruke veličine i visokog sjaja boje sa pojavom kapljica nektara na kožici.

Zaštita od nametnika

Tijekom ovog mjeseca dolazi do pojave ličinki smokvinog medića (Ceroplastes rusci) koje nakon rasprostranjenja vjetrom nastanjuju listove i plodove , a potom se prekrivaju štitom voštane izlučevine. Simptom možemo primijetiti pojavom kolonija mrava koje skupljaju mednu rosu koju smokvin medić obilno luči te dolazi do pojave crnjenja stabla i plodova koji su ljepljivi, a time gube i na vrijednosti. U krajnjem slučaju dolazi do sušenja lišća čime biljka zaostaje u razvoju i u konačnici do sušenja cijelog stabla.

Mjere zaštite protiv ovog nametnika se obavljaju u periodu mirovanja vegetacije, jer je smokva vrlo osjetljiva na EC formulacije, a reagira odbacivanjem lišća. Tretiranje se obavlja paletom mineralnih ulja poput crvenog, modrog i bijelog, no ukoliko je nužno obavljati ljetno tretiranje onda to provodimo sa pripravcima na bazi piretrina i neema.

Rajsko voće smokva odlično uspijeva i na kontinentu - kako je uzgojiti?

U smokvicima tijekom lipnja je još aktualno uništavanje korova, a obavlja se primjenom herbicida ili košnjom korova. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja ponašati se sukladno pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini smokvika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: Figa | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokva Navodnjavanje Uzgoj smokve Vlažnost tla Zemljište Smokvin medič


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.