Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snijeg u Zagori
  • 30.12.2018. 09:00

Snijeg i led prouzročili štete u maslinicima Dalmatinske zagore

Snijeg i niske temperature pruzročili štete na maslinicima u Zagori. Bolji poznavatelji prilika tvrde pak suprotno.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 383
  • 23
  • 0

Snijeg koji je prije desetak dana okovao zamosorska i zabiokovska sela, prema prvim procjenama stanovnika tog kraja, mogao bi prouzročiti značajniju štetu na maslinama. Ova godina po prinosu je bila za pamćenje, ali nakon hladnog vremena kada se živa u termometru spustila i nekoliko stupnjeva ispod ništice i snijega koji se zadržao i nekoliko dana, maslinari se boje onog najgoreg. Snijeg visine dvadesetak, a na mjestima i četrdeset centimetara, zabijelio je maslinike zadržavši se na krošnjama stabala više dana. Međutim, bolji poznavatelji prilika, tvrde pak suprotno.

"Prije sedam godina imali smo možda najhladniju zimu unazad tridesetak godina kada se živa spustila petnestak stupnjeva ispod nule što je tada prouzročilo enormnu štetu u maslinicima. Tada sam morao prekratiti preko 150 stabala koja su stradala od leda. Ovo sada nije ni sjena onoga što se dogodilo te godine. Mišljenja sam da je ovo u neku ruku i dobro. Temperatura 3, 4 stupnja u minusu, može samo koristiti maslini u suzbijanju štetnika. Druge štete ne vidim. Iako se snijeg zadržaovao na krošnji, sumnjam da je prouzročio nekakvu veću štetu", optimističan je Jure Vukušić, jedan od najpoznatijih maslinara tog kraja koji u svom vlasništvu ima preko dvije tisuće stabala uljarica.

Jure Vukušić: Mislili smo da će sav naš trud nestati u pepelu, ali smo s podmjerom 5.2. dobili vjetar u leđa

Oni pesimističniji tvrde kako treba pričekati toplije dane kako bi se mogla utvrditi eventualna šteta. Iako su poljoprivrednici sa područja Dalmatinske zagore promjenom klime odnosno globalnim zatopljenjem, tek prije dvadesetak ili možda koju godinu više, krenuli sa masovnijom sadnjom stabala maslina vjerujući kako maslina može opstati i u tom kamenjaru, danas pušu i na hladno bojeći da će im dugogodišnji trud nestati u trenu. 


Fotoprilog


Tagovi

Sniijeg u Zagori Šteta Maslinik Jure Vukušić Vremenske neprilike


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.