Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jurin dvor d.o.o.
  • 05.09.2018. 13:30

Jure Vukušić: Mislili smo da će sav naš trud nestati u pepelu, ali smo s podmjerom 5.2. dobili vjetar u leđa

Vrijedni maslinar Jure Vukušić iz Šestanovca uz pomoć podmjere 5.2 čiji je plan pozitivno ocijenjen i odobrena mu sredstva u visini 158.782,42 kune, ponovo će prodisati punim plućima. Njegovi proizvodi od maslina će i dalje puniti austrijske i njemačke drogerije.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 5.627
  • 426
  • 1

Godinu dana je prošlo od kada je u katastrofalnom šumskom požaru koji je u samo jednom danu poharao četvrtinu općine Šestanovac ostavljajući za sobom apokaliptičnu sliku uništene prirode. Trajno je uništio i dio jednog od najvećih maslinika u Dalmatinskoj Zagori, onaj u vlasništvu obitelji Vukušić na lokalitetu Vukušići Donji. Tom je prilikom u potpunosti uništen sustav navodnjavanja i pedesetak stabala oblice i drobnice u kojeg je od ideje 2006. godine pa do danas uloženo nekoliko milijuna kuna. Veliki dio sredstva investitor je uložio uz pomoć kredita kao i vlastitim novcem.

Odobrena sredstva potpore u visini 158.782,42 kune

Zato je mogućnost koje pruža podmjera 5.2.  "Potpora za ulaganje u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog  elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima" vratila je osmijeh na lice Jure Vukušića vlasnika tvrtke "Jurin dvor" d.o.o. čiji je plan pozitivno ocijenjen i odobrena su mu sredstva potpore u visini 158.782,42 kune.

Vatra je gutala sve pred sobom

Još početkom svibnja podnesen je zahtjev za potporu za podmjeru 5.2., odnosno provedbu tipa operacije 5.2.1., Obnova  poljoprivrednog zemljišta i  proizvodnog  potencijala. Plan projekta Vukušići su izradili uz pomoć  LAG Adriona iz Zadvarja, koji je na koncu nakon sklapanja ugovora o financiranju i završene administrativne kontrole, utvrđen kao prihvatljiv, kao i utvrđeni troškovi samog projekta.

Jure Vukušić: Plameni jezičci su proždirali stabla maslina

"Naš maslinik od 1800 stabala prostire se na površini od sedam i pol hektara. Nakon požara koji je jednostavno protutnjao rubnim dijelom našeg maslinika uništeno je na desetke maslina kao i vrlo skupi sustav navodnjavanja. Možete zamisliti kako smo se osjećali gledajući kako plameni jezici proždiru stabla. Mislili smo da će sav naš trud nestati u pepelu. Međutim, zahvaljujući vatrogascima, domicilnom stanovništvu i angažmanom svih članova obitelji, uspjeli smo se obraniti", prisjeća se vrijedni Jure Vukušić i pojašnjava da su, s obzirom da se nalaze na krševitom i vrlo sušnom području bez adekvatnog vodoopskrbnog sustava, prije nekoliko godina bili prisiljeni  krenuti bušiti tlo kako bi došli do prijeko potrebne  vode.

"Napravili smo veliki bazen obložen folijama kako bi zadržali vodu, ali nažalost i to je stradalo.

Tko ispunjava pravila, nema razloga za grintanje

Na sreću, uspjeli smo iskoristiti dvije podmjere 4.1., Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i 5.2., ukupne vrijednosti oko pola milijuna kuna što nam je dalo dodatni vjetar u leđa", ohrabreno ističe Jure Vukušić koji, kako kaže, nema zamjerki na račun Agencije i njihovog provođenja plana Programa ruralnog razvoja.

"Svi oni koji se vode po pravilima i ta ista pravila ispunjavaju, nemaju razloga za grintanje", poručuje Jure koji će dobivena sredstva uložiti u nabavku novog sustava za navodnjavanje, odnosno 700 metara PEHD crijeva, razne spojke , ventile, HPDE folije zapremnine 1.500 m3 i spremnik za vodu od 16.000 litara. 

Zahvaljujući tim i takvim potpornim mjerama njegovi proizvodi, razne vrste namaza, kozmetike na bazi maslinova ulja, čajevi od lista maslina i drugi proizvodi, ponovo će se  naći na policama austrijskih i njemačkih drogerija gdje završava sedamdeset posto proizvoda iz Šestanovca. Preostali dio uglavnom se prodaje na domaćem tržištu u vidu poklona i suvenira. 

Čak 70% proizvoda iz Šestanovca završi na austrijskom i njemačkom tržištu

Posljednjih godina u post sezoni maslinik predstavlja i nezaobilazno izletište za brojne goste iz obližnje Makarske i Omiša. Tako na jednom mjestu mogu vidjeti proces od samog branja do konačnog proizvoda. U suvremeno opremljenoj sušionici te prostoru za pakiranje i skladištenje vrijedne ruke obitelji  Vukušić stvaraju svoju budućnost za sebe i svoja pokoljenja.


Fotoprilog


Tagovi

Jurin dvor d.o.o. Ruralni razvoj Podmjera 5.2. Požar Maslinik Jure Vukušić Šestanovac Masline


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/